Horeca “zeer teleurgesteld” in steunpakket

De horeca is niet te spreken over de steunmaatregelen die het kabinet dinsdag in het vooruitzicht heeft gesteld aan bedrijven die geraakt worden door de nieuwe coronamaatregelen. Koninklijke Horeca Nederland (KHN) zegt in een reactie "zeer teleurgesteld" te zijn.

KHN merkt op dat de steunmaatregelen niet meer zijn dan een tegemoetkoming voor bedrijven die minstens 30 procent minder omzet draaien. Daarbij is het subsidiepercentage "slechts" 85 procent. Dat het kabinet niet aan een nieuwe loonsteunregeling wil is voor de horeca "onaanvaardbaar" en "niet uit te leggen". Daarbij mist de sector ook een visie die verder gaat dan het vierde kwartaal van dit jaar. Ook omdat het herstel van bijvoorbeeld zakelijke beurzen, congressen en vergaderingen nog "jaren" zal duren.

Vandaag praat KHN met het kabinet over de nieuwe coronamaatregelen. Ook Stef Blok, die als demissionair minister van Economische Zaken en Klimaat over een nieuw steunpakket voor ondernemers gaat, zal deelnemen aan het gesprek. 

Het kabinet maakte vorige week nieuwe maatregelen bekend om de opleving van besmettingen tegen te gaan. Kroegen en restaurants moeten om 20.00 uur de deuren sluiten. KHN wil de huidige sluitingstijd veranderen in een tijd waarop de deuren sluiten. Mensen die dan om 20.00 uur binnen zijn, kunnen blijven, maar er komen geen gasten meer bij. Ook wordt er gesproken over financiële compensatie voor horecaondernemers. KHN noemt de verwachtingen voor het overleg "hoog", "gezien de huidige situatie waarin veel horecaondernemers verkeren".

De huidige sluitingstijd geldt tot en met vrijdag 3 december, de voorlopige einddatum van de nieuwe, strengere maatregelen. Dan is een nieuwe persconferentie gepland van het demissionaire kabinet. Afgelopen zaterdag, toen de maatregel inging, waren 25 horecazaken in Breda ook na 20.00 uur uit protest nog open. Als er niks uit het overleg met het kabinet komt, volgen er mogelijk weer acties, zei de woordvoerder van KHN Breda zondag.