Horeca- en reisondernemers kijken iets positiever vooruit

Ondernemers in de reis- en toerismesector, de horeca, in de cultuur, sport en recreatie en de detailhandel zijn deze maand iets positiever over de verwachte omzet, personeelssterkte en het economisch klimaat dan in april. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), op basis van de Conjunctuurenquête Nederland.

In de enquête wordt ondernemers maandelijks gevraagd een inschatting te geven over ontwikkelingen en verwachtingen rond hun bedrijf. In april werd per saldo het hoogste percentage negatief gestemde ondernemers gemeten sinds de start van het onderzoek.

Ook over de ontwikkeling van de werkgelegenheid in de komende drie maanden zijn ondernemers in de consumentengerichte branches in mei minder somber dan in april. De grootste verbetering doet zich voor bij de logiesverstrekking. Waar eerder 63 procent per saldo negatief oordeelde over de werkgelegenheid, was dat deze maand 43 procent. In de persoonlijke dienstverlening was de verbetering 12 procentpunt en in de autobranche 11 procentpunt.

Ook over de verwachte ontwikkeling van het economisch klimaat is op maandbasis sprake van een verbetering. Toch zijn er in alle consumentengerichte branches meer ondernemers die verwachten dat het economisch klimaat gaat verslechteren

Op 6 mei werden versoepelingen aangekondigd in de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. Op dat moment had al bijna 60 procent van de deelnemers de conjunctuurenquête ingevuld.