‘Horeca en gezondheidszorg profiteren meest van aangekondigde economische groei’
Leasebedrijven, het onderwijs en energiebedrijven voeren mee de lijst aan als het gaat om de sterkste groeisectoren van de Nederlandse economie. Op regionaal niveau zien we dat de provincies Drenthe en Friesland tot de sterkste groeiers behoren.
“Door in te zoomen op de Macro-economische Verkenningen (MEV) van het Centraal Plan Bureau (CPB) en alle groei-indicatoren (koopkracht, overheidsbestedingen, arbeidsproductiviteit, …) en deze groeiverwachtingen af te zetten tegen de reële groei van de afgelopen jaren, hebben we een model ontwikkeld waardoor we zien wat de economische verwachting betekent voor de belangrijkste sectoren. Door de Graydon Groeiscore kunnen we dit doen op bedrijfsniveau en ook de regionale groei maken we op deze manier inzichtelijk”, aldus Barry Delhez, hoofd Data Analytics bij Graydon.
Horeca groeit het meest, vastgoedsector het minst
De horeca laat het komende jaar de meeste groei zien op het balanstotaal, met een gemiddelde groei van 6,5 procent. “Deze groei laat zich vooral zien in de branche eet- en drinkgelegenheden, daar wordt zelfs een groei van 8 procent verwacht. Door de groeiende werkgelegenheid en de stijgende koopkracht hebben consumenten weer meer ruimte om geld te besteden in de horeca”, aldus Barry Delhez. De horeca stond in 2016 nog op de vijfde plaats van sterke groeisectoren.
De gezondheids- en welzijnszorg profiteert van de aangekondigde investeringen in de zorg. Voor deze sector wordt een groei van 6,3 procent voorspeld. De vastgoedsector (2,6%) en de bouw (2,7%) laten de minste groei zien op het balanstotaal.
Drenthe koploper in groei
Op regionaal niveau zien we de sterkste groei in de provincies Drenthe, Friesland en Groningen. De provincies Zeeland, Zuid-Holland, Limburg en Flevoland groeien minder hard dan de andere provincies.
MKB versus Groot Zakelijk
Voor dit onderzoek heeft Graydon de groei op het balanstotaal bij het MKB en de Groot Zakelijke bedrijven in Nederland in kaart gebracht. Bij deze 150.000 bedrijven ziet Graydon dat op basis van de verwachte gemiddelde balanswaarde per bedrijf het MKB met 3,8 procent zal groeien, terwijl de Groot Zakelijke bedrijven (met een omzetwaarde tussen de 43 miljoen tot 2 miljard euro) met 3,1 procent zullen groeien.