‘Hoogopgeleide zzp’ers hard getroffen door Wet DBA’

De hoogopgeleide zzp’er, ook wel zelfstandig professional genoemd, wordt hard getroffen door de Wet DBA. Een groot gedeelte van de opdrachtgevers vindt het met de komst van de Wet DBA moeilijker geworden om zp’ers in te huren.

Dit blijkt uit onderzoek van kennisbemiddelaar HeadFirst, in samenwerking met ZP Zaken en de onderzoekers van marktmonitor ZP Facts, onder duizenden zelfstandig professionals (zp’ers) en opdrachtgevers. Veel van de ondervraagde zelfstandigen geven aan opdrachten mis te lopen, de opdracht bij hun huidige opdrachtgever niet te kunnen afronden of er wordt hen gevraagd om via een andere constructie te werken.

Moeilijker opdracht vinden

In de afgelopen maanden hebben veel zelfstandig professionals ervaren dat de Wet DBA het moeilijker maakt een opdracht te vinden. Eind april, bij de eerste meting van de Wet DBA Opiniemonitor, verwachtte 53 procent van de zp’ers dat het moeilijker zou worden een opdracht te vinden. Deze verwachting blijkt terecht: 74 procent van de zp’ers ondervindt momenteel dat het moeilijker is een opdracht te vinden. 38 procent van de zp’ers is concreet één of meerdere opdrachten misgelopen sinds de invoering van de wet. Deze cijfers houden verband met de hoeveelheid opdrachtgevers die het na de invoering van de wet moeilijker vindt zp’ers in te huren, namelijk 84 procent. Met name grote organisaties blijken huiverig.

Drastische maatregelen opdrachtgevers

Zp’ers die op dit moment een opdracht hebben, lopen eveneens tegen problemen aan. Van hen geeft 44 procent aan zijn huidige opdracht niet te kunnen afronden of er wordt hen gevraagd via een andere constructie te werken. Opdrachtgevers wijzigen het inhuurbeleid, waarbij zp’ers te horen krijgen dat ze niet meer rechtstreeks ingehuurd worden. Een gedeelte van de opdrachtgevers (11%) heeft zelfs de drastische beslissing genomen geen enkele opdrachtovereenkomst met zp’ers te verlengen.

Zelfstandig professional hard getroffen

Uit het onderzoek van HeadFirst en ZP Zaken blijkt dat hoogopgeleide kenniswerkers, de zogenoemde zelfstandig professionals, hard worden getroffen door de Wet DBA. Mike Korenvaar, financieel directeur bij HeadFirst: “De Wet DBA heeft als hoofddoel schijnzelfstandigheid tegen te gaan. Onder zelfstandig professionals is hier minimaal sprake van, maar ze ondervinden wel bijzonder veel last van de wet. Met name door onzekerheid bij opdrachtgevers. Dit kan absoluut niet de bedoeling zijn. Om de verstrekkende gevolgen van de Wet DBA onder de aandacht te brengen van beleidsbepalers, overhandigen wij half november 2016 het onderzoeksrapport van de Wet DBA Opiniemonitor en dbafeedback.nl aan verschillende Tweede Kamerleden.”

Gerelateerde artikelen