Hogere uurtarieven stuwen omzet en winst MKB-kantoren op

Kosten voor personeel, IT en huisvesting rijzen de pan uit.

MKB-kantoren die zijn aangesloten bij koepelorganisatie SRA boekten vorig jaar iets meer dan acht procent winst. Dit ondanks de flinke stijging van de kosten (14,2%), die harder steeg dan de omzet (13%). In 2022 moesten de kantoren nog een daling van de winst slikken. Dat meldt SRA.

De groei van de winst is te danken aan hogere uurtarieven, waarmee de kantoren de kosten van de inflatie hebben gecompenseerd. Vooral de controlepraktijk (+21,5%) en de aangiftepraktijk (+19,5%) groeiden sterk wat betreft de omzet.

Aan de kostenkant groeide vooral de uitgaven voor personeel (+14,5%), de IT (+16,1%) en de huisvesting (+14,8%) hard.

Bij MKB-kantoren is het budget voor IT meer dan veertig procent gestegen. De grootste stijging was bij kantoren van 26 tot 50 fte. Bij kleine kantoren (tot 25 fte) lag het budget bijna 28 procent hoger. Kantoren geven aan dat zij zich zorgen maken over de almaar stijgende IT-kosten. Zij zijn afhankelijk van leveranciers en hebben daar nauwelijks grip op.

De vele onvervulde vacatures waren vorig jaar een van de grootste problemen voor de kantoren. Eén op de zeven posities is niet ingevuld, zo signaleert SRA, ongeveer drieduizend vacatures. De instroom van 24,5 procent is onvoldoende om te voorzien in de vraag naar personeel. Kantoren zitten daarbij klem tussen banengroei aan de ene kant en uitstroom aan de andere kant. De uitstroom van personeel bedroeg 16,4 procent. Een derde verliet de sector.

Thuiswerken is inmiddels bij de meeste kantoren ingeburgerd. Medewerkers doen hun werk in gemiddeld 37 procent van de contracturen thuis. Bijna iedereen ontvangt de fiscaalvrije vergoeding.

Gerelateerde artikelen