Hoge Raad: Werkzaamheden paranormaal therapeut vrijgesteld van btw

De tegen vergoeding door een paranormaal therapeut uitgevoerde behandelingen in de vorm van gesprekstherapieën en/of magnetiseren van personen die geestelijke en/of lichamelijke klachten hebben, zijn vrijgesteld van omzetbelasting. Dat heeft de Hoge Raad vrijdag geoordeeld.

Deze uitspraak van de Hoge Raad volgt op een uitspraak van gerechtshof Den Bosch in april 2013  waartegen de staatssecretaris van Financiën in cassatie was gegaan. Het hof oordeelde destijds dat de behandelingen van de paranormaal therapeut, die een praktijk in de alternatieve geneeskunde heeft, maar niet staat ingeschreven in het BIG-register, kwalificeren als vrijgestelde ‘diensten door psychologen’ als bedoeld in de Wet OB 1968.

De Hoge Raad oordeelt nu ook dat de door paranormaal therapeut verrichte werkzaamheden delen in de btw-vrijstelling. De vrijstelling vereist namelijk niet dat er sprake is van een universitair geschoolde psycholoog, zoals de staatssecretaris stelde. Volgens de Hoge Raad zijn voor het standpunt van de staatssecretaris geen aanwijzingen te vinden in de wettekst of de wetsgeschiedenis. De Hoge Raad bevestigt dan ook het eerdere vonnis van het hof.

Gerelateerde artikelen