Hoge Raad schiet herstelwet spaartaks aan flarden

Compensatie aan gedupeerde belastingbetalers loopt in de miljarden.

De Hoge Raad keurt de huidige herstelregeling voor Nederlanders die de afgelopen jaren mogelijk te veel belasting hebben betaald op hun beleggingen, af. Volgens de hoogste gerechtelijke instantie is de herstelwet nog steeds ‘discriminerend’ omdat daarin wordt uitgegaan van geschatte inkomsten en niet van werkelijk rendement.

  • Beleggers kunnen in beroep tegen belastingaanslagen van afgelopen jaren
  • Dit kan de overheid mogelijk vier miljard euro kosten
  • De Hoge Raad schetst nadere regels voor de berekening van werkelijke rendement en rechtsherstel

Beleggers kunnen bij aanslagen over de voorafgaande jaren een beroep doen op de uitspraak. De overheid zal hierdoor naar verwachting miljarden aan belastinginkomsten mislopen.

De zaak draait om de zogeheten vermogensrendementsheffing in box 3, oftewel de spaartaks. De Hoge Raad oordeelde in 2021 dat de in 2017 ingevoerde heffing onrechtmatig was, omdat er bij de berekening gebruik werd gemaakt van fictieve rendementen. De Staat moest de gedupeerde belastingbetalers compenseren. Het ministerie van Financiën kwam met een herstelwet, maar die voldoet nog steeds niet, oordeelt de Hoge Raad.

De voor de Nederlandse inkomstenbelastingheffing in box 3 toepasselijke wetgeving “schendt nog steeds het verdragsrechtelijke discriminatieverbod en het eigendomsgrondrecht”, aldus de Hoge Raad. In een aantal uitspraken van donderdag geeft de Hoge Raad nadere regels voor de berekening van werkelijke rendement en voor het rechtsherstel dat moet worden geboden in gevallen waarin het verdragsrecht is geschonden. (ANP)

Gerelateerde artikelen