Hoge Raad: iPad is computer

De Hoge Raad heeft vandaag geoordeeld dat een iPad een computer is en geen telefoon. Daarmee wordt een uitspraak van het gerechtshof in Amsterdam uit september 2014 vernietigd. De staatssecretaris van Financiën was tegen deze uitspraak in cassatie gegaan en krijgt nu van de Hoge Raad gelijk.

Het Amsterdamse hof bepaalde vorig jaar dat werkgevers een iPad onder een bepaalde voorwaarde belastingvrij aan hun werknemers mogen verstrekken, omdat de tablet geen computer zou zijn maar een communicatiemiddel.

Eerder was de rechtbank in Haarlem nog tot het oordeel gekomen dat een iPad een computer is en daarom niet belastingvrij, dat wil zeggen zonder inhouding van loonheffing, aan werknemers kan worden verstrekt.

De Hoge Raad overweegt in zijn uitspraak dat de manier waarop de categorieën ‘computer’ en ‘communicatiemiddel’ in de wet waren gedefinieerd, ertoe leidt dat eerst moet worden beoordeeld of iPads vallen onder de categorie ‘computers en dergelijke apparatuur’. Pas als dat niet het geval is, moet onderzocht worden of iPads kunnen vallen onder de categorie ‘telefoon, internet en dergelijke communicatiemiddelen’. Volgens de Hoge Raad heeft het Hof eerder ten onrechte zijn beslissing gebaseerd op de overweging welke kenmerken voor de iPad doorslaggevend zijn, waardoor het Hof tot de conclusie kwam dat de iPad moet worden gezien als een ‘communicatiemiddel’. De Hoge Raad oordeelt in dit arrest dat iPads in die mate bedoeld zijn voor taken die ook door een computer kunnen worden verricht, dat zij gerekend moeten worden tot de categorie ‘computer’. 

De Hoge Raad oordeelt nu dat de uitspraak van de rechtbank wordt bevestigd en dat die van het hof wordt vernietigd.

Gerelateerde artikelen