Hof keihard over rol Rabobank bij faillissement van Midreth
Het hof stelt in een arrest onder meer dat de bank in strijd met haar bancaire zorgplicht heeft gehandeld. Bovendien heeft Rabobank naar het oordeel van het hof onrechtmatig gehandeld.
Ook stelt het hof dat Rabobank-functionarissen in de jaren voorafgaande aan het faillissement vergoedingen “van excessieve omvang” bij het noodlijdende bouwbedrijf hebben afgedwongen. Het ging in 2009 om een vergoeding van twee miljoen euro en in 2010 – een jaar voor het faillissement – om een extra fee van ruim 5,6 miljoen euro.
Rabobank dwingt de extra vergoedingen af terwijl op dat moment bij de bank bekend was dat het bouwbedrijf steeds slechter aan haar financiële verplichtingen kon voldoen. Midreth moest de fee van twee miljoen euro zelfs binnen een termijn van tien maanden voldoen, twee ton per maand.
Excessieve omvang
Het bouwbedrijf en haar directeur Joop Leliveld moesten deze miljoenen volgens de bankmedewerkers ophoesten om extra kredietfaciliteiten te kunnen verstrekken aan de onderneming. “Beide fees van excessieve omvang staan in geen enkele redelijke verhouding tot die kredietuitbreiding”, zo oordeelt het hof nu.
In de aanloop naar de dreigende ondergang van het bouwbedrijf is directeur-eigenaar Joop Leliveld gedwongen om voor één euro afstand te doen van zestig procent van zijn aandelen. Leliveld werd gedwongen dit aanbod van de bank te accepteren, omdat deze anders dreigde de kredietfaciliteit op te zeggen. “Grote nadelen voor Leliveld c.s. en onevenredig grote voordelen voor de Rabobank”, zo oordeelt het hof nu. Rabobank heeft volgens het hof gehandeld “in strijd met haar contractuele bancaire zorgplicht”. Het arrest spreekt over “normschendingen”, gepleegd door Rabobank.
Gelijk op hoofdpunten
Het goed renderende bouwbedrijf Midreth ging februari 2011 failliet. Directeur Joop Leliveld heeft Rabobank altijd medeverantwoordelijk gehouden voor de ondergang van zijn onderneming. Het hof in Arnhem vernietigt het eerdere vonnis van de rechtbank nu en stelt Joop Leliveld op hoofdpunten in het gelijk.
Behalve tegen de onderneming heeft Rabobank ook tegen Leliveld persoonlijk onrechtmatig gehandeld, zo oordeelde het hof. “De door hen geleden schade is het gevolg van een samenhangend geheel van onrechtmatige gedragingen van Rabobank”, aldus het arrest. “Die er niet alleen toe hebben geleid dat de waarde van hun aandelen (Leliveld c.s.) ernstig is aangetast door het onzorgvuldige beleid van de Rabobank, maar ook tot gevolg hebben gehad dat zij die aandelen – onder druk van de Rabobank – op een zeer ongunstig tijdstip tegen een prijs van €1 hebben moeten verkopen.”
Onrechtmatige daad
Joop Leliveld was extra kwetsbaar omdat hij ook nog eens tal van privé-zekerheden had verstrekt om het door hemzelf opgebouwde bedrijf overeind te houden. Het hof komt tot oordeel dat Rabobank “onder pressie onterechte voordelen heeft binnengehaald en gehandhaafd die haar niet toekwamen, waarna redding van de Midreth Groep uiteraard nog moeilijker zo niet onmogelijk was geworden”. De vorderingen die de Rabobank eerder in de procedure tegen Leliveld c.s. had ingebracht, omschrijft het hof als “op onrechtmatige daad gebaseerde vorderingen”. Het hof spreekt zich niet uit over de hoogte van de door Joop Leliveld c.s. geleden schade. Het verwijst daarvoor naar een schadestaatprocedure.
Joop Leliveld reageert na zeven jaar strijd tegen de Rabobank met opluchting: “Eindelijk gerechtigheid. De bank heeft een uiterst kwalijke rol gespeeld, die uiteindelijk mede heeft geleid tot het faillissement van dat prachtige bouwbedrijf. Dat was verschrikkelijk voor onze klanten, voor onze werknemers en voor mijn gezin. Ik ben opgelucht dat het gerechtshof nu ook tot het oordeel komt dat de bank onrechtmatig heeft gehandeld. Ik heb sinds 2011 geprobeerd een minnelijke oplossing met Rabobank te treffen. Hopelijk dat men daartoe nu eindelijk bereid is.”
Over Bouwbedrijf Midreth
Het bouwbedrijf, geleid door oprichter Joop Leliveld, verwierf naam als een oer-Hollands bedrijf met een no-nonsense aanpak waarbij een eersteklas-kwaliteit het voornaamste handelsmerk was. Midreth verwierf in Amsterdam onder meer naam met de nieuwbouw van het Stedelijk Museum, de bouw van de Ziggo Dome, de herontwikkeling van het voormalige hoofdkantoor van ABN Amro aan het Rembrandtplein en de bouw van wellnesscentrum Spa Zuiver. Midreth bouwde tevens de stations van AZ in Alkmaar en van FC Utrecht.