Hof: Geen ANBI-status voor Katholiek Nieuwsblad

Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden heeft in hoger beroep geoordeeld dat Stichting Katholiek Nieuwsblad niet in aanmerking komt voor de ANBI-status. Het hof vernietigt de uitspraak van Rechtbank Gelderland vorig jaar dat de stichting wel een ANBI is.

De rechtbank oordeelde dat bij de stichting in haar statutaire doelstelling en bij haar feitelijke werkzaamheden het verkondigen van de blijde boodschap van Jezus Christus voorop staat en niet het tegen betaling beschikbaar stellen van een nieuwsblad.

Maar het hof oordeelt duidelijk anders en stelt de Belastingdienst, die in hoger beroep was gegaan, in het gelijk. Volgens het hof had het Katholiek Nieuwsblad het ANBI-keurmerk nooit mogen krijgen, omdat er met commerciële tarieven wordt gewerkt. Daarmee is er sprake van een particulier belang en dus niet van een organisatie die het algemeen nut dient.

De uitspraak van het hof kan een financiële tegenvaller opleveren voor de krant. De Belastingdienst kan een organisatie de ANBI-status verlenen, een Algemeen nut beogende instelling. Dat levert een belastingvoordeel op, bijvoorbeeld bij schenkingen. Het Katholiek Nieuwsblad kent veel donateurs, die hun giften dankzij die status kunnen aftrekken. Maar door de uitspraak van het hof kan dat vooralsnog niet meer.

De krant zelf stelt dat de abonnementstarieven ruim onder de kostprijs liggen. ‘Het blad, dat zelfs nooit winst heeft gemaakt, kan alleen uitgegeven worden met de ondersteuning van gulle donateurs’, schrijft het teleurgestelde nieuwsblad op zijn site. Het bestuur van Stichting Katholiek Nieuwsblad laat weten zich nog op verdere stappen te beraden

 
• ECLI:NL:GHARL:2015:5096

Gerelateerde artikelen