Hoekstra en Dijsselbloem ‘geen mismatch’

De kersverse minister van Financiën en opvolger van Dijsselbloem, Wopke Hoekstra, ziet geen mismatch tussen de rol van Jeroen Dijsselbloem als voorzitter van de eurogroep en de rol die hij heeft, namelijk het verdedigen van het Nederlandse belang.

Hoekstra gaf aan er niet mee te zitten dat zijn eerste Europese ministerraad onder leiding van zijn voorganger plaatsvond. “Ik ben heel benieuwd."

Dijsselbloem mag, hoewel hij geen bewindsman meer is, zijn termijn tot januari afmaken en de vergaderingen van de EU-ministers van Financiën van de negentien eurolanden blijven voorzitten. Op 4 december stemmen de ministers wie uit hun midden de opvolger van Dijsselbloem wordt, waarbij Hoekstra voor Nederland stemt. De nieuwe Nederlandse minister zei zich niet zelf te zullen kandideren als eurogroepvoorzitter. “Dat is geen optie." 

Hij zei zijn Europese collega's nog voornamelijk uit de krant of van televisie te kennen, en slechts “met een enkeling" contact te hebben gehad. “Ik ben me bewust dat voor veel belangrijke Europese posities de komende tijd vacatures zijn te vervullen. Maar ik moet het speelveld nog verkennen."

Dijsselbloem zei binnenkort een brief te zullen rondsturen over de exacte procedure om zijn opvolger te kiezen. De kandidaten kunnen zich tot twee weken voor 4 december kunnen melden.

De speculaties over welke ministers het prestigieuze voorzitterschap ambiëren nemen inmiddels toe. Als serieuze kandidaten vallen de namen van Pierre Gramegna (Luxemburg), Peter Kažimír (Slowakije), Mário Centeno (Portugal) en Dana Reizniece-Ozola (Letland). Ook de Franse minister Bruno Le Maire zou belangstelling hebben.

(ANP)