Hoe Yahoo volstrekt legaal miljarden aan vermogenswinstbelasting kan vermijden

Volgens Bloomberg gaat Yahoo! Inc. openlijk uitleggen hoe ze voor miljarden aan Alibaba-aandelen gaan vervreemden zonder daarover 'capital gains tax' te betalen.

Een van de redenen waarom ons land als een belastingparadijs gezien wordt is het ontbreken van een vermogenswinst – of –aanwasbelasting – dit in tegenstelling tot de kapitalistische VS. Volgens Bloomberg heeft Yahoo meer dan een jaar nagedacht, hoe ze in vredesnaam hun koerswinsten op hun belang in Alibaba (inmiddels meer dan $40 miljard waard) zouden kunnen verzilveren, zonder opnieuw 35% vermogenswinstbelasting te betalen. Vorig jaar verkocht Yahoo Alibaba aandelen ter waarde van ongeveer 10 miljard dollar – en kreeg een aanslag van $3 miljard op de mat.

Nu dwingen activistische aandeelhouders CEO Marissa Mayer opnieuw haar alibaba-schat te gelde te maken. Hoe voorkomt ze voor de tweede keer een miljardenaanslag?

Bloomberg schetst een aantal mogelijke oplossingen. Zo kan ze een nieuwe entiteit oprichten aan welke de Alibaba-stock wordt overgedragen. Het is de truc die Liberty Ventures toepaste om van zijn belang in TripAdvisor af te komen zonder capital gains tax te betalen. Liberty transfereerde haar aandelenpakket naar een nieuw opgerichte entiteit. Deze leende $400 miljoen om Lliberty de nominale waarde te vergoeden. Daarna ‘kocht’ TripAdvisor de special purpose entity, betaalde met aandelen TripAdvisor plus 400 miljoen dollar om de lening af te betalen. De aldus vermeden belasting werd op die manier verdeeld tussen Liberty en TripAdvisor.

Warren Buffett koos vorig jaar voor een andere methode, die ook gebruik maakte van een aandelenruil, zodat geen vermogenswinstbelasting betaald hoefde te worden. Meer details treft u in het artikel op www.accountingtoday.com

Gerelateerde artikelen