Hoe profiteert u van standaarden SBR, UBL & RGS?
Door René Otten, Accept Development – SBR Webservices
Lees ook: SBR, UBL & RGS: Tooling voor laten floreren adviespraktijk
Op 18 juni 2018 is wederom zoals gebruikelijk in Spant! in Bussum een ledenvergadering van de NBA. Op de agenda is ook geplaatst ‘vernieuwingsagenda accountantsberoep’. In dit stuk is ook een onderdeel opgenomen ‘Vernieuwende kracht: blijvend oriënteren op de toekomst’. Het onderdeel ‘standaardisatie’ krijgt hierin een belangrijke plek.
De standaardisatieonderdelen die hierin genoemd worden zijn; SBR, UBL en RGS. Met alle respect zijn genoemde zaken niet direct vernieuwend te noemen, daar ze al enige tijd beschikbaar zijn voor de markt. De adoptie ervan laat te wensen over. Dit ondanks dat de vakliteratuur al jaren schrijft dat:
● De jaarrekening een commodity is dan wel op korte termijn zal gaan worden;
● Het business model van een accountantskantoor op de schop moet;
● De accountant als data integrator het nieuwe toverwoord zal moeten zijn.
Laat ik RGS en SBR er is even uitpikken. Met deze twee onderwerpen ben ik al jaren bezig en betrokken. Ik ben in de gelukkige omstandigheid geweest om RGS 3.0 alsmede de RGS taxonomie mee te ontwikkelen en heb daarnaast veel optimalisatie werkzaamheden verricht inzake de SBR taxonomieën.
Referentie Grootboek Schema
Een kansrijk initiatief voor accountants en hun digitale snelweg. RGS is een dus ‘referentieschema’ wat gebaseerd is op een gestandaardiseerde codering van financiële gegevens;
● Een systematiek wat zorgt voor een unieke koppeling tussen de verschillende financiële administraties en overige systemen. En die systemen kunnen dan gebruikt worden voor het maken van specifieke SBR verantwoordingsrapportages maar ook voor benchmarking en dashboard;
● Stelt accountantskantoren in staat om hun eigen processen veel beter in te richten. Koppelingen tussen softwarepakketten te standaardiseren, waardoor ze flexibeler zijn en een veel betere informatiepositie over klanten heen kunnen verzamelen. Dat helpt hen weer bij het beter bedienen van klanten;
● Boekhoudpakketten zijn al digitaal. Dat geldt ook voor rapportagepakketten en salarispakketten. Maar het is moeilijk om onderling uit te wisselen. Dat kan dus wel met RGS. In feite codes waarmee je de software aan elkaar kunt koppelen. Dit is een enorme innovatie voor accountants waarmee ze hun klanten ook beter kunnen bedienen.
[avg-advertorial slug=”kom-naar-de-accountancy-expo-op-18-juni-2019″]
Om de keten te complementeren is de RGS taxonomie gepubliceerd. De RGS taxonomie draagt zorg voor een gestandaardiseerde koppeling tussen de RGS codes en de SBR concepten. Gezien het feit dat op basis van RGS (3.0) en SBR (NT12/BT12) deze RGS taxonomie beschikbaar is biedt dit de volgende kansen;
● Indien RGS is geïmplementeerd in de financiële administratie men op basis van een exportbestand direct de mogelijkheid heeft om een diversiteit aan SBR rapportages aan te maken zoals;
o KvK stukken (inrichting- en publicatiestukken) Micro – Klein – Middelgroot;
o Kredietrapportage t.b.v. de banken voor Micro – Klein – Middelgroot;
o CBS statistieken.
● SBR aan de bron nu daadwerkelijk mogelijk is. Doordat RGS in de financiële administratie is opgenomen kan een softwareleverancier middels het gebruik van de RGS taxonomie SBR rapportages direct vanuit de financiële administratie opmaken. Voor de rapportages inzake Micro en Klein, toch ongeveer 85% van de rapportages in Nederland, is dat zeer wel mogelijk.
● Er een gestandaardiseerd uitwissel formaat in de keten aanwezig is, zodat verschillende applicaties in de keten, hiervan gebruik kunnen maken en in hetzelfde formaat tot verdere uitbreiding en veredeling van informatie kunnen overgaan.
● De accountant op basis van deze gestandaardiseerde informatie zijn werkproces en diensten efficiënter en betrouwbaarder kan inrichten. Dit zou dan de opmaat moeten zijn naar het verder standaardiseren van meer data, ook niet financiële data, hetgeen tot nieuwe diensten kan leiden.
Accept Development heeft in een vroeg stadium op bovenstaande ontwikkelingen geanticipeerd en op basis van genoemde standaarden zijn producten ontwikkeld welke momenteel al breed afzet hebben gevonden, met name in de top 30 kantoren. Het feit dat m.i.v. dit jaar (2018) de accountant ook de deponeringsstukken Middelgroot verplicht in SBR moet aanreiken hebben deze ontwikkelingen versneld en meer inhoud gegeven. Dit ter ondersteuning van zowel de accountant als de klanten van de accountant welke de jaarstukken zelf wensen op te maken. De oplossingen die Accept hiervoor aanbiedt zijn;
● SBR Toolbox: hiermee kan de gebruiker zijn financiële data middels een gebruikersvriendelijk mappingsmechanisme koppelen aan RGS. Een export uit de SBR Toolbox kan worden aangereikt aan de SBR Verwerker.
Indien de gebruiker zijn saldibalans beschikbaar of opgemaakt heeft in Excel kan men in het werkblad een kolom RGS toevoegen en de output hierna aanreiken aan de SBR Verwerker
● SBR Verwerker: In de SBR verwerker kan de financiële data geïmporteerd worden. Middels de RGS code zal dan in de verwerker op basis van de RGS taxonomie automatisch een koppeling gemaakt worden met de SBR elementen en zal in een webformulier de uitslagen ter beoordeling en of aanvulling aangereikt worden. Men heeft ook de mogelijkheid om een xbrl document, aangereikt door een andere applicatie in te lezen.
In de SBR Verwerker worden alle beschikbare taxonomieën ondersteund; KvK – NBA – Banken – CBS – Vastgoed – Standaard bankverklaring.
Om een juiste kwaliteit te ondersteunen zijn alle beschikbare validaties in de taxonomieën operationeel en real-time opgenomen in de SBR Verwerker.
Tot slot biedt de SBR Verwerker uiteraard de functionaliteit om een xbrl document aan te maken welke kan worden aangeboden aan derden.
● SBR Viewer: De SBR Viewer biedt een gebruiker de mogelijkheid, zoals beschreven in het NBA Groenboek, te komen tot een presentatie volgens het getrouwe beeld. De SBR Viewer ondersteund volledig de Consistente Presentatie 1.3.1. Tevens kan de gebruiker de validaties opvragen en zullen eventuele ‘fouten’ en ‘waarschuwingen’ zowel op de fysieke plaats in het rapport alsmede in een recapitulatie op het einde van het rapport worden weergegeven.
De SBR Viewer biedt ook de mogelijkheid twee SBR rapporten, opgemaakt in verschillende status van bewerking, te vergelijken en de verschillen voor u te lokaliseren en rapporteren.
Om het werkproces verder te ondersteunen heeft u de mogelijkheid om de opgemaakte verklaring in xbrl toe te voegen en ook om de digitale handtekening aan het document toe te voegen. Hierdoor heeft u een volledig beeld van alle onderdelen van het proces in één document wat u t.b.v. uw dossier kan exporteren naar een HTML dan wel PDF document.
Tot slot kunt u de SBR documenten (met digitale handtekening) aanbieden ter accordering naar een portaal van uw keuze.
● SBR Assurance: Biedt u de mogelijkheid als extra functionaliteit in de SBR Viewer om de digitale handtekening te plaatsen, ook wel Linking & Signing genoemd. Dit kan met onze eigen oplossing maar ook middels koppeling met andere in de markt aanwezige oplossingen
Alle functionaliteiten kunnen als geheel afgenomen worden maar ook als afzonderlijke webservices. Op deze wijze heeft u de mogelijkheid om gewenste functionaliteiten in uw werkproces dan wel software op te nemen.
We zien momenteel veel activiteiten tot verbreding en verdieping van gebruik van deze standaarden. Hierbij valt de denken aan; woningcorporaties, horeca, zorginstellingen, overheid, vastgoed taxaties, lease, standaard bankverklaring, et cetera.
Om die reden steunt de NBA projecten als SBR, UBL en RGS. NBA heeft hiertoe ook allerlei initiatieven genomen. Met hun programma Standaardisatie Financiële Administraties (RGS 3.0) is al een startschot voor het thema vernieuwende kracht gegeven. Met het MKB-programma (‘vertrouwd adviseur’) starten ze nog vóór de zomer. Na de zomer stelt NBA de Accounttech-groep in, die als aanjager gaat fungeren voor de innovatie-agenda.
Het woord is nu aan u om de handschoen ook op te nemen en deze ontwikkelingen inhoud te geven en te ondersteunen en daarmede uw diensten verder te professionaliseren en om nieuwe diensten aan uw klanten te kunnen aanbieden.
Wij zijn er klaar voor en ondersteunen u graag met uw innovatieve en vernieuwende weg!
René Otten is Productmanager – consultant SBR bij Accept Development – SBR Webservices