Hoe onbevooroordeeld werkt u?

Er zijn vijf typen vooroordelen, die uw oordeel kunnen beïnvloeden zonder dat u dat meteen in de gaten heeft. Weten hoe uw brein werkt kan u als professional helpen zo objectief mogelijk te blijven.

Zoals elke financiële professional bent u er trots op, dat u in uw werk integer, professioneel en objectief tewerk gaat. Het FASB Concepts Statement No. 2, Qualitative Characteristics of Accounting Information, benoemt een aantal belangrijke karakteristieken van financiële informatie, zoals dat deze relevant moet zijn, betrouwbaar, neutraal en toetsbaar. Betrouwbaarheid wordt gedefinieerd als ‘de kwaliteit van informatie die verzekert dat die informatie zoveel mogelijk foutloos en ongekleurd is, en een getrouw beeld schetst van de werkelijkheid die zij representeert’.

Maar pas op – zelfs de meest consciëntieuze accountant, in business of controlerend, moet oppassen zich niet te laten beïnvloeden door enkele heel menselijke neigingen. Alvorens verder te lezen is het misschien nuttig eerst eens deze vragenlijst te beantwoorden.

KPMG bijvoorbeeld leerde ons in hun Professional Judgment Framework, gepubliceerd in 2011, dat er vijf typen ‘bias’ te onderscheiden zijn die ongemerkt uw zakelijke beslissingen een bepaalde kant op kunnen duwen. Het gaat dan om: 1) zich baseren op de gemakkelijkst te vinden gegevens; 2) zich laten beïnvloeden door eerdere bevindingen en het heden daaraan aanpassen; 3) teveel eigendunk hebben; 4) zoeken naar bevestiging van eerdere oordelen, en 5) te snel willen afronden en daarom te weinig gegevens meenemen in het oordeel.

De uitwerking van deze concepten (zie link hieronder) was zo overtuigend, dat COSO ze een jaar later opnam in hun white paper getiteld ‘Enhancing Board Oversight’, bedoeld om de beslissingen in de Board van een degelijker basis te voorzien.

www.journalofaccountancy.com

Gerelateerde artikelen