Hoe het bedrijfsleven profiteert van de Large Hadron Collider van CERN

De Large Hydron Collider, diep onder de Frans-Zwitserse grens, vormt de kern van een van de meest ambitieuze en kostbare wetenschappelijke programma’s ooit. Levert die botsingmachine meer op dan pure wetenschap?
Hoe ontstond het heelal? Wat zijn de kleinst mogelijke deeltjes waaruit het  universum is opgebouwd? Om dat soort vragen te beantwoorden verdringen wetenschappers zich rond de meetapparatuur van de LHC, met een jaarbudget van ruim een miljard euro. Elke seconde genereert de Large Hydron Collider een petabyte aan gegevens, wanneer afgeschoten deeltjes botsen met snelheden die die van het licht bijna bereiken. 
Wel veel geld voor elk jaar veranderende antwoorden op vragen van een paar wetenschappers?  Zeker, al is het budget het equivalent van twee kopjes koffie voor elke EU-belastingbetaler. 
Maar de opbrengst van het onderzoek blijft niet beperkt tot het bevestigen van het bestaan van een Higgs-deeltje. 
 
De technologie die voor CERN ontwikkeld wordt is niet alleen uiterst complex, ze is zelf ook weer een 
‘technology driver’. Zo is het World Wide Web als zodanig een ‘product’ van de CERN-labs: het http-protocol dat u elke dag gebruikt werd er ontwikkeld.
 
En niet alleen het internet, dat het leven van de mensheid veranderd heeft, komt van CERN, maar ook de theorie en toepassingen achter Big Data en de analyse daarvan zijn voor een niet gering deel ‘bijvangsten’ van de toepassingen die rond de LHC ontwikkeld werden.
 
Er is geen wetenschapper die zelf iets kan met een petabyte aan gegevens – per seconde. Daarom ontwikkelden ze noodgedwongen manieren om toch informatie uit die enorme oceanen van data te putten. Alleen al de opslag op cd-roms van die petabyte zou – elke seconde – een stapel schijfjes zo hoog als de Eiffeltoren opleveren.  
Hoogsten één op de tien mijen botsingen die geregistreerd worden levert echt waardevolle gegevens op. Om die te vinden werken er voortdurend 30.000 computers – parallel geschakeld! 
 
En (ex) medewerkers van CERN weten die kennis en methodieken ook buiten de LHC toe te passen. Zo ontstond bijvoorbeeld Blue Yonder,  “leading experts in the world of predictive analytics and Big Data, [who] provide clients with accurate forecasts and data patterns”.
Met dezelfde algoritmen die CERN gebruikt om dat ene interessante botsinkje te vinden, helpen Blue Yonder en collega-ondernemingen met CERN-technologie nu retailers, verzekeraars en vast en zeker ook geheime en belastingdiensten om uit een zee van gegevens interessante informatie op te delven.
 
Meer over wetenschap en big data analytics via www.computing.co.uk/
Gerelateerde artikelen