Hoe de big four in de UK boetes in eigen zak kunnen steken

Engeland wil dat miljoenenboetes naar de staatskas gaan en niet naar ICAEW.

Boetes tegen Britse accountantskantoren zullen in de toekomst waarschijnlijk rechtstreeks naar de staatskas gaan. Tot nu toe strijken accountantsorganisaties als ICAEW (Institute of Chartered Accountants in Engeland en Wales) de boetes op. ICAEW is een Britse organisatie voor certificering en kennisbevordering van accountants. 

Maar omdat de big four bestuurlijk verbonden zijn aan ICAEW is er risico dat zij via dit instituut een deel van het boetegeld terughalen, meldt de Financial Times. Deze inkomsten uit boetes zijn bedoeld om kosten van ICAEW te dekken voor onderzoek naar accountants in opdracht van de Engelse financieel toezichthouder FRC (Financial Reporting Council). 

Maar volgens de FT zijn de inkomsten uit boetes een stuk groter dan de kosten voor onderzoek. Vorige week ging KPMG akkoord met een boete van 18,7 miljoen pond wegens misleiding van de autoriteiten rond het faillissement van bouwconcern Carillon. De teller van de boetes die KPMG betaalde in Engeland voor deze en gene schandalen stond op 16 miljoen pond.

Een andere notoire zondaar is Deloitte, dat twee jaar geleden een boete van 21,6 miljoen moest ophoesten vanwege tekortkomingen bij de boekencontroles van Autonomy, een IT-bedrijf dat op de fles ging. EY ging vorig jaar voor 2,2 miljoen pond op de bon vanwege geknoei met de boekencontrole van vervoersbedrijf Stagecoach. 

In Engeland bestaan er nu zorgen dat KPMG en Deloitte het overschot aan boetegeld afromen en weer in eigen zak stoppen, schrijft de FT. ICAEW heeft waarschijnlijk een groot financieel overschot dankzij de boeteregen. De overheid grijpt daarom in door de boetes rechtstreeks naar de schatkist van de staat te sluizen.

ICAEW is het er niet mee eens, aldus de FT. Uit het boetepotje worden ook onderzoeken gefinancierd die niet leiden tot vervolging van accountantskantoren, luidt het verweer.

 

Gerelateerde artikelen