HMRC is grip op aftrekposten en toeslagen verloren en heeft geen idee wat werkt en wat niet

En opnieuw haalt de Public Accounts Committee (PAC) uit naar de Britse belastingdienst – het wordt hoog tijd dat deze een ‘set of principles’ ontwikkeld voor de control en rapportage over aftrekposten en toeslagen.
Deze aanbeveling is te lezen in een nieu rapport van de PAC over de effectiviteit van specifieke belastingmaatregelen.
 
Voorzitter Margaret Hodge herhaalt dat Cameron c.s. beloofden het aantal uitzonderingen en aftrekposten te verminderen – terwijl er in feite intussen al honderd nieuwe zijn ontstaan door maatregelen van deze regering.  Volgens de waakhond administratieve lasten in het VK, het Office for Tax Simplification (OTS)  zijn er inmiddels 1140 geldige aftrekmogelijkheden.
 
Erger is dat HMRC niet bijhoudt wat veranderingen in de betreffende maatregelen kosten en te traag is in het vaststellen van mis- dan wel onbedoeld gebruik ervan. Zowel het ministerie van Financiën als de belastingdienst geven blijk van een ‘worrying lack of curiosity’ betreffende de aldus gemiste belastinginkomsten.  
 
Ook doen ministerie en dienst geen enkele moeite om te monitoren of maatregelen die bedoeld zijn om bepaald gedrag te stimuleren dan wel onaantrekkelijk te maken enig effect hebben. Evenmin rapporteren zij ooit of dergelijke door de politiek afgedwongen maatregelen de bedoelde uitwerking hebben en meer baten dan kosten opleveren. 
 
Weliswaar publiceert HMRC elk jaar een lijst met aftrekmogelijkheden, maar die is volgens de PAC ‘poorly designed, incomplete, and inaccurate’. Meer over deze kritiek via www.tax-news.com/.
Gerelateerde artikelen