HLB Van Daal & Partners levert OOB-vergunning in
De klanten voor wie HLB Van Daal & Partners verplicht de OOB-vergunning aanhield, zijn weggevallen en mede als gevolg van de economische crisis heeft HLB Van Daal & Partners ook geen potentiële cliënten meer voor wie het aanhouden van de OOB-vergunning zinvol is.
Een tweede reden die het kantoor aangeeft zijn de eind vorig jaar door de NBA-werkgroep Toekomst Accountantsberoep gedane voorstellen. HLB Van Daal & Partners zegt zich te kunnen vinden in de voorstellen, maar constateert dat met name de voorstellen ten aanzien van OOB-vergunningshouders op onderdelen door haar als zeer ingrijpend worden ervaren. ‘Voor HLB Van Daal & Partners N.V. is een aantal voorstellen dermate ingrijpend dat partners, Bestuur en de Raad van Toezicht in onderling overleg hebben besloten dat het strikte tijdspad, waarbinnen de voorstellen door haar dienen te worden geïmplementeerd, een zorgvuldig intern proces in de weg staan. Het betreft dan bijvoorbeeld voorstellen die ingrijpen in haar bestaande organisatiestructuur, beoordelings- en beloningsstructuur van externe accountants en controlemedewerkers en invoering van een verdergaande sanctiestructuur. Gezamenlijk is daarom de keuze gemaakt om met ingang van 1 januari 2015 onze controlewerkzaamheden te continueren met een “gewone vergunning” in plaats van de “OOB-vergunning”. De komende jaren zal HLB Van Daal & Partners N.V. in een haar passend tijdspad de voorstellen uitwerken en implementeren in haar organisatie. Als dit proces is afgerond, zal zij opnieuw de afweging maken tussen de “gewone vergunning” en de “OOB-vergunning”,’ zo stelt het kantoor in het transparantieverslag.
Verder laat HLB Van Daal & Partners weten dat de omzet over het boekjaar 2014 €29 miljoen bedroeg, waarvan de omzet wettelijke controles circa €2,5 miljoen. Het gemiddeld aantal medewerkers (inclusief partners) in het jaar 2014 bedroeg circa 285, in fulltime equivalenten circa 260. Voor 2015 verwacht HLB Van Daal & Partners een beperkte autonome groei.