Helft Nederlandse werknemers wil flexibel arbeidsvoorwaardenpakket
Met flexibel werken in opkomst streven werknemers naar meer invloed en flexibiliteit ten aanzien van alle aspecten van hun professionele leven, inclusief hun arbeidsvoorwaardenpakket. Bijna de helft (47%) van de Nederlandse werknemers wil invloed kunnen uitoefenen op zijn of haar arbeidsvoorwaarden en de samenstelling van het arbeidsvoorwaardenpakket kunnen bepalen.
Bedrijven houden echter geen rekening met deze mogelijkheid, aangezien de overgrote meerderheid van de werkgevers (76%) nog steeds de volledige zeggenschap heeft over het salarispakket van hun werknemers.
Deze resultaten komen uit de meest recente enquête die in zes Europese landen is uitgevoerd door payroll- en HR-dienstverlener SD Worx, die ook heeft onderzocht aan welke arbeidsvoorwaarden werknemers de meeste prioriteit zouden willen geven.
Werknemers geven secundaire arbeidsvoorwaarden op voor meer loon en vakantie
Als ze de mogelijkheid zouden krijgen, zou iets minder dan een vijfde (17%) van de Nederlandse werknemers liever minder secundaire arbeidsvoorwaarden hebben en in plaats daarvan een hoger salaris krijgen.
Dit bleek de populairste verandering die werknemers in hun arbeidsvoorwaardenpakket zouden kunnen aanbrengen. Deze optie was het meest gewild in het VK, waar 28 procent van de werknemers de voorkeur gaf aan een loonsverhoging, tegenover slechts 11 procent in België. Daarna zijn de Oostenrijkse (20%) en Franse (20%) werknemers het meest geneigd met deze verandering in te stemmen, gevolgd door de Duitse (19%) en Nederlandse werknemers, wat erop wijst dat secundaire arbeidsvoorwaarden geen prioriteit hebben in vergelijking met een verhoging van het nettoloon.
In lijn hiermee zou 16 procent van de Nederlandse werknemers graag zijn of haar vakantiegeld opofferen in ruil voor een loonsverhoging. De derde meest gewilde verandering zou evenwel meer vakantie (13%) zijn, met een actieve vermindering van andere arbeidsvoorwaarden.