Heimelijk opgenomen gesprek reden tot tuchtklacht tegen accountant

Een heimelijk opgenomen gesprek ten kantore van een accountant (AA) was voor een horecaondernemer uit Groningen reden een klacht in te dienen bij de Accountantskamer. De accountant, die de gesprekspartner van de klager bijstond, had moeten waarschuwen dat het gesprek opgenomen werd, vindt de klager. Bovendien zou de accountant niet objectief zijn geweest in het geschil dat erna is ontstaan.

De horecaondernemer had het pand van een collega in de binnenstad op het oog. Tijdens de gewraakte bespreking is er mondeling een koopovereenkomst gesloten. Dat is echter niet op papier gezet. ‘Had ik dat maar wel gedaan’, verzuchtte de accountant tijdens de zitting bij de tuchtrechter, ‘Maar dat is in die wereld niet gebruikelijk. Een man een man, een woord een woord.’

Naderhand is er een geschil ontstaan: de klager wil af van de overeenkomst, of stelt dat die er niet is, maar werd in de civiele procedure geconfronteerd met een transcriptie van het gesprek. Dat zou zijn opgenomen met de mobiele telefoon van de verkoper. De accountant zegt dat hij daar niets van heeft geweten. Ook ontkent hij met klem dat hij samen met zijn cliënt, de verkoper, zakelijke belangen heeft, zoals de tegenpartij beweert.

Uitspraak van de Accountantskamer wordt over vijftien weken verwacht.

Zaaknr. 14/3183

(door: Petra van Walraven/JPZ).

Gerelateerde artikelen