Heffing van reclamebelasting voor openbare aankondiging

Aan een tandartsenpraktijk is terecht een aanslag reclamebelasting opgelegd, oordeelt Rechtbank Oost-Brabant.

Op het pand van een tandartsenpraktijk zijn aan en op de gevel borden, en op de ruiten plakletters en plaklogo’s, met de naam van de tandartsenpraktijk en afbeeldingen, aanwezig. Deze borden, plakletters en plaklogo’s zijn zichtbaar vanaf de openbare weg. De heffingsambtenaar heeft hiervoor aan de eigenaar een aanslag reclamebelasting 2015 van € 485,88 opgelegd.

De eigenaar is het hier niet mee eens en gaat in beroep bij Rechtbank Oost-Brabant. De rechtbank oordeelt dat de praktijk is gelegen binnen het belastbaar gebied. Zij verwerpt de stelling van de particulier dat de op het pand aanwezige aanduidingen niet als reclame kunnen worden beschouwd.

De inhoud van de openbare aankondiging is niet van belang. Of de openbare aankondiging ‘reclame’ is, doet derhalve niet ter zake. De aanduidingen op het pand zijn te beschouwen als openbare aankondigingen die zichtbaar zijn vanaf de openbare weg.

Dat de gekozen maatstaf en tariefstelling willekeurig of onredelijk is, is niet gebleken, aldus de rechtbank. Zij verwerpt alle door de particulier aangevoerde stellingen. Het beroep is ongegrond.

(Bron: Fiscanet)

Gerelateerde artikelen