‘Harde brexit raakt agrarisch Nederland’

Een hard vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie pakt nadelig uit voor de Nederlandse agrarische sector. Volgens onderzoekers van Wageningen Universiteit zou dat leiden tot een daling van de totale agrarische productiewaarde met 2 procent, ofwel 500 miljoen euro.

Deze daling wordt vooral veroorzaakt door lagere prijzen die het gevolg zijn van prijsdruk op de Europese markt als door de brexit de handel met Groot-Brittannië wordt verstoord. Bij een harde brexit, waarbij er geen nieuwe handelsafspraken zijn tussen de Britten en de EU, kan de handel worden belemmerd door importtarieven en hogere kosten.

Groot-Brittannië is een belangrijke afzetmarkt voor met name Nederlands pluimveevlees, bloemen, groenten en fruit. In 2017 was de Britse markt goed voor 9 procent van de totale Nederlandse agrarische export.

Wageningen Universiteit stelt dat bij een zachte brexit, met dus wél een vrijhandelsakkoord tussen Groot-Brittannië en de EU, er weinig veranderingen zullen zijn in de exportvolumes van Nederland naar de Britten. Ook na de brexit blijft Groot-Brittannië een belangrijke afzetmarkt voor de agrarische sector van Nederland.

(ANP)

Gerelateerde artikelen