Handel met Turkije? Inflatie woekert daar door

In mei piekte Turkse inflatie tot 75%

De kosten voor levensonderhoud in Turkije zijn in mei verder gestegen. De consumentenprijzen in het land stegen vorige maand met 75,5 procent. De inflatie in Turkije, die tot de hoogste in de wereld behoort, bedroeg in april nog 69,8 procent. Volgens de Turkse minister van Financiën Mehmet Simsek is “het ergste achter de rug”, schreef hij op socialemediaplatform X.

  • Inflatie Turkije 75,5% in mei.
  • Simsek verwacht daling vanaf juni.
  • IMF: Turkije zesde wereldwijd inflatie.

Hij verwacht dat de inflatie vanaf juni zal afnemen en tegen het einde van het derde kwartaal onder de 50 procent zal komen. Beleidsmakers gaan ervan uit dat het prijsniveau tegen het einde van het jaar uitkomt op 38 procent. Volgens het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zou Turkije daarmee op de zesde plaats van de wereld staan.

In het geval van handel met een land dat sterke inflatie doormaakt, kunnen financieel managers verschillende maatregelen overwegen om de impact op hun bedrijf te minimaliseren.

  1. Prijsstelling en kostenbeheersing:
    • De finance-afdeling moeten de prijsstelling van hun producten en diensten nauwlettend volgen en aanpassen aan de schommelende inkoopprijzen. Het is essentieel om de markt en concurrentie goed in de gaten te houden en de gevolgen van verstoringen in de supplychain te begrijpen.
    • Daarnaast moeten ze zich richten op kostenbeheersing. Dit kan onder meer inhouden dat ze besparingsoplossingen implementeren en hun medewerkers hierbij betrekken.
  2. Risicobeheer en indekken van inkoopposities:
    • Gezien de turbulente energiemarkt en de geopolitieke situatie die de inflatie stuwt, moeten CFO’s proactief risico’s beheren. Dit omvat het adequaat indekken van inkoopposities voor energie, olie en gas.
    • Het monitoren van internationale financiële instellingen en juridische webinars kan helpen om op de hoogte te blijven van de financiële en juridische consequenties van de inflatie, zo schrijft de website voor CFO’s.
  3. Samenwerking met stakeholders en communicatie:
    • CFO’s moeten communiceren met klanten, leveranciers en financiers over de situatie en de genomen maatregelen. Dit omvat het uitleggen van de noodzaak van prijsaanpassingen en het begrijpen van de impact op alle betrokken partijen.
    • Samenwerking met andere bedrijven en brancheorganisaties kan ook nuttig zijn om gezamenlijke oplossingen te vinden en de gevolgen van inflatie te beperken.
    • Het afdekken van valuta- en renterisico’s vergt sterke en snelle advisering en maatregelen middels financiele producten.

S&P Global schroefde de kredietwaardigheid van Turkije begin mei nog op. De kredietbeoordelaar is iets positiever geworden over de financiële gezondheid van het land, vooral omdat de Turkse regering weer iets orthodoxer omgaat met het economische beleid. Ook Fitch en Moody’s waren eerder al positiever over de economie in Turkije.

De afgelopen jaren baarden Turkse beleidskeuzes nog opzien. President Recep Tayyip Erdogan zag lang niets in de standaard economische praktijk van het verhogen van de rente om de torenhoge inflatie terug te dringen en ontsloeg meerdere centralebankpresidenten die daar anders over dachten. Na zijn verkiezingswinst vorig jaar beloofde Erdogan echter een gangbaarder economisch beleid te gaan voeren. (ANP)

De handel tussen Nederland en Turkije is de afgelopen jaren flink toegenomen. In 2022importeerde Nederland voor € 5,3 miljard aan goederen uit Turkije, terwijl de export van Nederlandse goederen naar Turkije steeg naar € 8,1 miljard. De belangrijkste uitvoerproducten van Nederland naar Turkije zijn metaalertsen en metaalafvallen, organische chemische producten en kunststof in primaire vormen. De Turkse economie groeide laatste jaren met 11,4% in 2021 en 5,6% in 2022. Wel was in deze periode de inflatie bovengemiddeld hoog. De arbeidsmarkt heeft zich in Turkije na de coronapandemie hersteld, dankzij de economische groei. Verwacht wordt dat de economische groei dit kwartaal terug gaat lopen tot 3,3%
Gerelateerde artikelen