Halfjaar cel geëist tegen vastgoedtycoon ‘voor misleiding van rechters’
Door Michiel Satink
Altijd strak in het pak, altijd strijdbaar: de 69-jarige voormalig directeur van vastgoedbedrijf Eurocommerce weet de weg naar de rechtbanken de laatste jaren wel te vinden. Visser was ooit een van de grootste vastgoedtyconen van ons land. Eurocommerce uit Deventer ging in 2012 failliet en liet een schuldenlast van honderden miljoenen euro's achter. Visser werd tot 3,5 en tot 3 jaar cel veroordeeld in meerdere fraudezaken. En terwijl het ene hoger beroep nog loopt, poogde hij in 2020 een herziening voor elkaar te krijgen. En in dat herzieningsverzoek doken plotseling mysterieuze notulen op uit 2002.
Visser bracht deze notulen in bij een herziening rond een arrest die onder meer draait om zijn stichting Syanora. Die stichting kreeg 2,5 miljoen euro van Jachtstaete BV nog voor die onderneming in augustus 2012 failliet ging in het kielzog van de ondergang van Eurocommerce. Jachtstaete was namelijk ook van Visser, al was dat eerder juist geheim. Tegen de rechters vertelde de vastgoedman donderdag in Zwolle dat een gemeente hem destijds vertelde dat ambtenaren vragen kregen waarom ze zoveel zaken deden met Eurocommerce. Door Jachtstaete in het leven te roepen, die officieel geen enkele verbintenis had met Visser, was dat opgelost. En voor Visser persoonlijk was het ook een uitkomst. Een buurman had een weiland te koop maar wilde deze absoluut niet aan Visser verkopen. Het was Jachtstaete die het stuk grond kocht. Formeel was Visser ook geen bestuurder van Jachtstaete. Maar hoe kon dat bedrijf dan opeens 2,5 miljoen euro overmaken aan de pensioenstichting van Visser?
De curatoren wisten die betaling met succes terug te draaien. Maar notulen uit 2002 tonen volgens Visser aan dat hij wel degelijk bevoegd was te handelen namens Jachtstaete. Zijn zoon kreeg in 2020 een verkeerd bezorgde stapel stukken van de FIOD in handen, zo gaat het verhaal. En daarin zaten notulen van Jachtstate van een vergadering van 7 februari 2002 waarin staat dat Visser namens Jachtstaete mocht handelen. Met dat stuk vroeg hij het gerechtshof om herziening van de zaak.
De formele bestuurder van Jachtstaete, die volgens de letter der wet bij die vergadering had moeten zitten, wist echter niets van die notulen en evenmin van die vergadering. De bedrijfsjurist wist er evenmin van. ,,Want dan was Ger bij me langsgekomen om te vertellen dat er een document moest komen'', zou de jurist in een verhoor gezegd hebben. De officier van justitie noemde het stuk 'misleiding van rechters'. Want waarom zou Visser een volmacht hebben om namens Jachtstaete te handelen als juist het hele doel van die BV was om te verhullen dat hij of Eurocommerce ermee te maken had? Visser liet een forensisch bureau onderzoek naar het stuk. Het is waarschijnlijk echt, was de conclusie van dat bureau volgens Visser maar de officier las dat rapport anders. Er kon juist niet worden vastgesteld wanneer die notulen geprint zijn. Daarom eiste ze een halfjaar cel tegen Visser. Zijn vrouw had het versturen van die stukken aan het hof ondertekend. Tegen haar eiste de officier een werkstraf van 100 uur.
,,Ik denk dat die vergadering nooit heeft plaatsgevonden'', citeerde advocaat Marcel van Gessel de curator die aangifte had gedaan. Daarbij benadrukte de advocaat de woorden 'ik denk'. Wat dat is volgens hem de kern van deze zaak. ,,Je komt niet verder dan gissen.'' Volgens hem ontbreekt het aan enig bewijs voor het vals opmaken van dat stuk. Dus verzocht hij om vrijspraak. In zijn laatste woord schoot de vastgoedman even uit zijn slof toen hij het had over een van de eerdere veroordelingen voor fraude. ,,Ik ben 40 jaar lang zakenman geweest, altijd eerlijk, en ik heb daar godverdomme 3,5 jaar cel voor gekregen. Ze hebben mij en mijn familie naar de kloten geholpen.''
De uitspraak volgt op 8 september.