Grote steden worden steeds internationaler

De toestroom van mensen uit het buitenland was het afgelopen jaar de motor achter de bevolkingsgroei van Amsterdam, Den Haag en Rotterdam. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) tot en met november.

In Amsterdam vestigden zich 36.000 mensen van buiten de landsgrenzen terwijl 21.000 inwoners de hoofdstad verruilden voor het buitenland. Tegenover de toename van het aantal mensen uit het buitenland staat dat de hoofdstad ruim 10.000 inwoners verloor door binnenlandse verhuizingen. Den Haag en Rotterdam laten een soortgelijk beeld zien.

In alle vier de grote steden werden meer baby’s geboren dan er mensen overleden, en vestigden zich meer mensen dan er vertrokken. Amsterdam, Rotterdam en Den Haag groeiden door buitenlandse migratie en raakten inwoners kwijt door binnenlandse verhuizingen. 

Vooral in Amsterdam is deze internationalisering aan de gang. Uit het buitenland vestigden zich 36 duizend personen in de hoofdstad, terwijl ruim 21 duizend personen vanuit Amsterdam emigreerden. Tegenover deze bevolkingsgroei uit buitenlandse migratie staat dat Amsterdam ruim 10 duizend inwoners verloor door binnenlandse verhuizingen. 

Ook Den Haag en Rotterdam groeiden door internationale migratie en verloren inwoners door verhuizingen. In Utrecht was de aanwas vanuit het buitenland veel geringer en was zelfs sprake van een klein binnenlands vestigingsoverschot.