Grote invloed Zuidaskantoren bij sectie belastingrecht UvA
Hoogleraren belastingrecht aan de UvA hebben vrijwel zonder uitzondering een baan bij een groot advocaten- of belastingadvieskantoor. Meerdere van deze kantoren vragen deze medewerkers niet alleen inzage in artikelen voor publicatie, maar dwingen hen soms zelfs tot het maken van aanpassingen. Dit meldt Folia, het medium voor studenten en medewerkers van de Universiteit van Amsterdam.
Folia had inzage in vertrouwelijke correspondentie en documenten en sprak met zestien betrokkenen en experts. "De dubbele petten zitten 'in het DNA van de afdeling', vinden de hoogleraren", schrijft journalist Henk Strikkers in zijn artikel voor Folia.
Meerdere direct betrokkenen zouden hebben gemeld dat je zonder baan bij een kantoor ook nooit hoogleraar kunt worden. Dit combineren van banen leidt echter wel tot problemen. De afdeling belastingrecht lijkt ‘intens verstrengeld’ met grote advieskantoren, waarbij ‘het belang van het kantoor soms voorrang krijgt op wetenschappelijke integriteit’.
Het is niet ongebruikelijk voor universitair docenten of hoogleraren van rechtenfaculteiten om hun aanstelling te combineren met een baan in de juridische praktijk. Decaan André Nollkaemper ziet voordelen bij een goede verbinding van de sectie belastingrecht met de praktijk, maar erkent ook dat de balans op de afdeling in de afgelopen twintig jaar een beetje zoek is geraakt.
Ook het feit dat een baan als advocaat al snel meer verdient dan een professoraat – en dat in het vakgebied belastingrecht jaarsalarissen met vijf of zes nullen niet vreemd zijn – maakt dat het doceren toch meer iets voor erbij lijkt te zijn. "Er is geen enkele hoogleraar die meer dan drie dagen per week op de universiteit werkt, en veruit de meeste hoogleraren en docenten hebben een contract van 0,4 fte of minder." Zelfs de voorzitters van de vakgroep zijn parttimers met een kleine aanstelling die volgens bronnen vaker op hun belastingadvieskantoor te vinden zijn dan op de UvA, en daardoor maar beperkt beschikbaar voor studenten.
"De rechtenfaculteit wil hier een eind aan maken", schrijft Folia. In het Facultair Strategisch Plan dat de faculteit in 2021 aannam staat dat leidinggevende posities binnen afdelingen en secties bekleed worden door medewerkers met een (vrijwel) voltijdse aanstelling binnen de UvA.