Grote beleggers gaan harder optreden tegen te hoge bonussen

Institutionele beleggers zoals verzekeraars en pensioenfondsen gaan harder optreden tegen commissarissen van bedrijven die hun bestuurders te ruim blijven belonen of te hoge bonussen in stand houden. Dat laat Eumedion, de belangenbehartiger van deze grote beleggers, weten.

Volgens de organisatie komt het te vaak voor dat bedrijven de stem van aandeelhouders naast zich neerleggen. Eumedion gaat daarom waarschuwingen uitsturen als blijkt dat commissarissen het beloningsbeleid of de bonusbetalingen niet hebben aangepast, terwijl aandeelhouders daar op de vergadering van het jaar ervoor wel om hadden gevraagd.

Beleggers stemmen beloningsvoorstellen vaak weg om hun ongenoegen te uiten over de gang van zaken bij een bedrijf. Dit jaar gebeurde dat bijvoorbeeld bij Philips waar problemen spelen met slaapapneu-apparaten. Voorzitter Feike Sijbesma van de raad van commissarissen van Philips zei als reactie op de stemming dat het bedrijf de uitslag serieus zou nemen.

Dat laatste is in principe niet verplicht. Als het gaat om bestuurdersbeloningen hebben de aandeelhouders nu alleen nog een adviserende stem. Eumedion wil onderzoek laten doen of het niet beter zou zijn om hierover een bindende stem in te voeren. Frankrijk en Zwitserland kennen zo’n systeem al.

Bij Eumedion zijn meer dan vijftig grote beleggers aangesloten. Samen zijn ze goed voor meer dan 7.000 miljard euro aan belegd vermogen.