Grote banken in de USA lenen meer aan het MKB

De grootbanken in de VS zien blijkbaar weer brood in de financiering van kleinere ondernemingen, zo blijkt uit de statistieken.

Uit de meest recente Small Business Lending Index (zie snapshot) in de Verenigde Staten blijkt, dat grootbanken als Wells Fargo, Citi en TD Bank in december 2015 “Ja!” zeiden tegen 21,1 procent van de kleinere bedrijven die om een lening vroegen; in november was dat percentage al gestegen tot 20,8% van de gevallen. In 2014 werden ruim 20% meer verzoeken om krediet positief beantwoord dan in 2013. Een van de redenen is ongetwijfeld dat er op andere manieren nauwelijks vergelijkbare rendementen te behalen zijn. Ook andere geldschieters als ‘family offices’en hedge funds bleken minder risico te zien in MKB-leningen: zij keurden liefst 60% van dergelijke aanvragen goed in december, een percentage dat gedurende geheel 2014 langzaam omhoog kroop.

 

Een heel andere beweging is zichtbaar bij de kleinere banken, kredietunies en andere non-bancaire geldschieters: daar bleven de ‘lending approval rates’ de laatste zeven maanden van 2014 zakken tot 43,3% in december. Alternatieve financiers zoals factoring-bedrijven zagen hun goedkeuringspercentage eveneens twaalf maanden aaneen dalen tot61,8% in december.

www.fiercecfo.com

Gerelateerde artikelen