Grootste financiële risico’s zitten bij het kleinbedrijf
Dat constateert dataspecialist Experian in een rapportage over de status van het mkb in het derde kwartaal. Bedrijven met 5 tot 14 werknemers, het middensegment van het mkb, zijn in de meeste sectoren goed op weg naar herstel. Zij lieten de sterkste verbeteringen zien in het mkb. Voor de financiële dienstverlening nemen de risico’s toe.
Mkb-bedrijven in de financiële-dienstensector lopen dit kwartaal een groter risico op wanbetaling. Dit schrijft Experian toe aan het feit dat kleinere financiële dienstverleners andere mkb-bedrijven ondersteunen, die in 2021 ook het risico lopen hun deuren te moeten sluiten of in gebreke te blijven.
Het verwachte wanbetalingspercentage en de kredietscores zijn dit kwartaal voor veel kleine en middelgrote ondernemingen stabiel gebleven, omdat bedrijven hun deuren met frisse moed weer hebben geopend, zegt Herman Peeters, Principal Consultant bij Experian Nederland.
“We kunnen niet ontkennen dat externe factoren, zoals de krapte op de arbeidsmarkt en verstoringen in de toeleveringsketen, invloed hebben op het herstelperspectief voor veel van deze bedrijven.”
Bedrijven met 5 tot 14 werknemers herstellen zich sterk omdat zij genoeg financiële steun kregen om door te gaan en hun bedrijf op creatieve wijze konden aanpassen om te overleven.
Problemen in de toeleveringsketen vanwege het coronavirus kunnen het herstel van de productiesector en logistieke sector op lange termijn belemmeren, ook al is er nu sprake van enige vooruitgang, aldus Experian.
De dataspecialst voorziet looninflatie ontstaan, aangezien bedrijven de beste talenten proberen aan te trekken en te behouden. Daardoor kunnen bedrijven die al in de gevarenzone zitten, nog meer onder druk komen te staan. De impact is het grootst voor bedrijven met minder dan 4 werknemers, die volgens Experian minder goed kunnen concurreren op de arbeidsmarkt.