Grootbanken lonken naar peer-to-peer lenen

Twee van ’s werelds grootste banken willen zich een plaats veroveren in de snelgroeiende peer-to-peer lenen-markt – die juist ontstond en groeide om de banken te omzeilen.

Société Générale en Goldman Sachs hebben te kennen gegeven erg geïnteresseerd te zijn in de snelgroeiende peer-to-peer lenen-markt – een bewijs dat ook het financiële establishment erkent dat het internet disruptieve gevolgen kan hebben voor ‘oude’ manieren van handelen. Met een aantal andere grote banken willen zij deelnemen in Aztec Money, een nieuw platform voor peer-to-peer financing waarop individuen kunnen bieden op facturen van bedrijven, zo meldt de Financial Times.

Ongeveer tien jaar geleden kwamen de eerste initiatieven rond alternatieve financiering op, juist om banken links te passeren met behulp van de nieuwe (internet)technologie. Het was namelijk ineens mogelijk geworden om mensen met geld te koppelen aan andere mensen of bedrijven die dat geld hard nodig hadden – tegen een lagere rente dan de banken vroegen natuurlijk. De jaren daarna groeide de populariteit van allerlei P2P-platforms, zo zelfs dat ook traditionele partijen als banken en verzekeringen er hun cash in ter beschikking stelden. Ook beroemde rijkaards als Ariana Huffington waren steeds vaker bereid om geld beschikbaar te stellen. Huffington werd onlangs benoemd in de board van Payoff, een nieuwe concurrent voor marktleiders Lending Club en Prosper.

Inmiddels is het al heel normaal dat banken leningen/schulden kopen van Lending Club, de grootste P2P dienstverlener in de USA. In Europa hebben Santander en de Royal Bank of Scotland partnerschappen gesloten met P2P-clubs. Daarmee wordt het revolutionaire en alternatieve imago van peer-to-peer lending natuurlijk wel aangetast…

Aztec claimt inmiddels al voor honderden miljoenen aan bedrijfsfacturen te hebben ‘verkocht’, een vorm van peer-to-peer factoring. Daarmee beweert het onder andere handelskredieten beschikbaar te stellen in ‘emerging markets’ die dergelijke faciliteiten (nog) niet via traditionele kanalen kennen.

Inmiddels gaan de banken ertoe over grote pakketten van dergelijke facturen op te kopen om deze opnieuw te ‘verpakken’ en te securitiseren. Blijkbaar zien zij, hedge fondsen en asset managers daar meer brood in dan in de lager officiële rente.

Democratising Finance: Big banks eye peer-to-peer lending push www.ft.com, 28 januari

Gerelateerde artikelen