Groot Brittannië neemt maatregelen tegen ‘bully-bedrijven’

Net als Obama wil ook de Britse regering het MKB helpen door grote bedrijven te bewegen tot tot snellere betaling van facturen en betere betaalcondities af te dwingen.

De regering Cameron heeft plannen bekend gemaakt om grote bedrijven te dwingen om elke drie maanden te rapporteren na hoeveel dagen zij hun leveranciers betalen. Bovendien wil de Britse overheid meer transparantie over de afspraken die deze bedrijven niet zelden onder grote dwang maken met hun MKB-leveranciers.

Uit onderzoek bleek dat een op de vijf MKB-bedrijven vond dat zij door afnemers ‘(bijvoorbeeld grootgrutters) ernstig ge’bullyd’ werden – onder onaanvaardbaar zware druk gezet om leveringen te mogen voortzetten.Veel supply chains in het Verenigd Koninkrijk vertonen geen fraai beeld, zo blijkt uit onderzoek. Een beruchte casus is die van Premier Foods, dat de populaire Mr Kipling cakes produceert en afnemers dwong een fee te betalen om überhaupt zaken met PF te mogen doen. Ook bij het grote Tesco- boekhoudschandaal (£263 miljoen) speelden op de achtergrond extreem late betalingen een rol.

Als de Britse overheid de plannen weet te realiseren betekent dit een van de meest forse verscherpingen van de rapportageplichten van ondernemingen. Tot voor kort moesten bedrijven in hun jaarverslag melden wat hun gemiddelde betaaltermijn was. Deze eis is in het VK echter vorig jaar komen te vervallen, en die gegevens vind je dan ook niet terug in de meest recente jaarverslagen van FTSE-bedrijven. Met de nieuwe maatregel hoopt de overheid meer transparantie en eerlijke concurrentie te bevorderen.

www.telegraph.co.uk

 

Gerelateerde artikelen