Groenlinks: “Schadelijke truc rond gaswinning in begroting Rutte-III”

Het nieuwe kabinet haalt een kwalijke truc uit met de gaswinning. Uit het regeerakkoord blijkt dat de gaswinning direct onder het zogenoemde uitgavenkader wordt geplaatst. Daardoor zal een verlaging van de gaswinning betekenen dat bezuinigd moet worden op andere belangrijke Rijksuitgaven, zoals onderwijs.

GroenLinks-Kamerlid Bart Snels vindt dit onacceptabel en vraagt minister Hoekstra om opheldering tijdens de Algemene Financiële Beschouwingen.

Snels: “Bij de presentatie van het regeerakkoord buitelden de coalitiepartners over elkaar heen bij het roepen dat dit het “Groenste regeerakkoord ooit” is. Maar daar is flink wat op af te dingen. Bij de gaswinning is er zelfs raar geknutseld: de gasopbrengsten vallen onder het uitgavenkader. Als de gaskraan in Groningen dan, zoals alle partijen voor de verkiezingen beloofden en voor de veiligheid noodzakelijk is, verder dichtgaat dan het kleine beetje wat in het regeerakkoord staat, dan moet bezuinigd worden op andere belangrijke zaken. Zo gaat de gaskraan nooit dicht. Ik wil dat minister Hoekstra deze situatie zo snel mogelijk verandert, zodat dichtdraaien van de gaskraan niet ten koste gaat van andere belangrijke zaken, zoals onderwijs en veiligheid.”

Vorige week presenteerden GroenLinks, SP en PvdA zes alternatieve keuzes ten opzichte van het regeerakkoord. Hierin kiezen de linkse partijen voor het verlagen van de gaswinning naar 12 miljard kuub, zonder dat dit ten koste gaat van andere uitgaven.