Groen licht op komst voor splitsing EY

Straks starten onderhandelingen met landenvestigingen en waakhonden.

EY zal naar verwachting nog deze week groene licht geven voor de splitsing van de accountancy en advies. Het uitvoerend comité van het bedrijf dat toezicht houdt op het wereldwijde netwerk van 312.000 medewerkers kwam maandag bijeen om de laatste hand te leggen aan het plan voor de wereldwijde splitsing.

Dat meldt de Amerikaanse zakenkrant Wall Street Journal. EY zou het wereldwijde netwerk met een omzet van 45 miljard dollar verdelen in zestig procent naar advies en veertig procent naar de accountancy. Het EY-merk zou bij de accountants blijven. Het nieuwe adviesbureau 10 miljard dollar ophalen door 15 procent van de aandelen te verkopen. Daarnaast wordt er 17 miljard geleend om de partners uit te kopen. Accountants in Engeland zouden gemiddeld 850.000 tot 900.000 dollar per jaar verdienen. Partners in de nieuwe adviestak krijgen aandelen toebedeeld, ter waarde van zeven tot negen keer hun jaarlijkse fee.

De splitsing zou eind volgend jaar een feit worden. EY heeft het besluit niet bevestigd. Volgens een woordvoerder zijn de besprekingen nog gaande. Zodra de splitsing wordt aangekondigd is het nog wel zaak om de partners in de 140 landen mee te krijgen waar EY is gevestigd.

Ook moet er onderhandeld worden met de Amerikaanse financiële waakhond SEC en andere toezichthouders in de wereld. Het belangrijkste vraagstuk is of EY nieuwe snit nog kapitaalkrachtig genoeg ik om allerhande claims te betalen.

In financiële kringen wordt er rekening mee gehouden dat ook andere accountantskantoren zullen volgen met een splitsing tussen controle en advies. "Wie wil er geen enorme betaaldag als je denkt dat het er is en het op langere termijn geen schade zal berokkenen aan het bedrijf?" aldus Martin White, senior analist bij Source Global Research, een onderzoeksbureau in de adviessector.

Zelf ontkennen de andere van de big four dat ze een splitsing overwegen. Deloitte heeft erover gepraat met met bankiers, maar zegt geen splitsing te plannen. KPMG stelde dat het huidige model een reeks voordelen biedt en PwC zei dat het volledig toegewijd is aan zijn multidisciplinaire strategie.

Gerelateerde artikelen