Groeivertraging in alle provincies in 2019

In 2019 doet het groeitempo van de economie in alle Nederlandse provincies een stapje terug.

In de Randstad blijft wel sprake van bovengemiddelde groei. In de provincies in het noorden, zuiden en oosten remt vooral de groeivertraging in de industrie het groeitempo. De werkloosheid daalt verder al vlakt de daling wel af. Groningen kent in 2019 de hoogste werkloosheid, Zeeland de laagste. 

Ondanks dat veel regionale arbeidsmarkten op volle toeren draaien is de arbeidsdeelname nog niet overal hersteld. Binnen de grote steden geldt dit voor Den Haag en binnen de provincies vooral voor Flevoland. Dit blijkt uit de vandaag verschenen publicatie Regio’s in 2019 van het ING Economisch Bureau

Sterkste groei in de Randstad
De provincies Flevoland, Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht kennen in 2019 naar verwachting de sterkste groei. Met groeipercentages van zo’n 2,5 procent ligt het tempo wel wat lager dan in voorgaande jaren. De provincies in de Randstad profiteren van de combinatie van een bovengemiddelde toename van de bedrijvigheid, vooral in de zakelijke dienstverlening, en van een sterke bevolkingsgroei.

“De Randstad is goed voor ruim de helft van de Nederlandse economie en groeit per saldo harder dan de andere regio’s. Ondanks dat het groeitempo in 2019 iets afneemt, blijven de spanning op de arbeidsmarkt en de druk op de woningmarkt en infrastructuur er groot.” stelt Thijs Geijer, ING regio-econoom.

Groeivertraging industrie en daling gaswinning hebben regionaal impact
De lagere groei van de industrie drukt in een aantal regio’s het groeitempo relatief sterk. In Noord-Brabant, Gelderland, Limburg en Overijssel betekent de meer gematigde groei van onder andere de hightech en auto-industrie dat de economische groei in 2019 lager uitvalt dan dit jaar. In Groningen heeft de daling van de gaswinning een substantieel effect op de groei. Exclusief de gaswinning neemt de economische activiteit in Groningen naar verwachting met 1,5 procent toe.

Hoogste werkloosheid in Groningen, laagste werkloosheid in Zeeland
In de meeste regio’s ligt het werkloosheidspercentage in 2019 rond het lage niveau van voor de crisis. Zeeland is de enige provincie met een werkloosheid onder de 3 procent. Landelijk is de werkloosheid naar verwachting 3,6 procent, Groningen en Flevoland zitten daar met een werkloosheid van meer dan 4 procent nog ruim boven. In alle provincies daalt de werkloosheid, naar verwachting vlakt het tempo van de daling wel af. Een verdere daling wordt steeds lastiger doordat werkgevers andere vaardigheden vragen dan die de huidige werkzoekenden bezitten. Kwalitatieve krapte vormt dan ook een steeds grotere belemmering voor werkgevers.

Ongelijk herstel arbeidsdeelname in de grote steden
Ondanks de verbetering op de arbeidsmarkt is de arbeidsdeelname nog niet overal terug op het niveau van 2008. Vooral onder lager en middelbaar opgeleiden ligt het aandeel werkenden lager dan tijdens de vorige hoogconjunctuur. Van de vier grote steden is Den Haag de enige stad waar de participatie nog niet is hersteld. Dit komt onder andere doordat tegenover banen die verdwijnen in lagere en middelbare beroepen in sectoren als de zakelijke dienstverlening onvoldoende passende nieuwe banen in groeisectoren zoals het toerisme staan. Ook buiten de grote steden zijn de verschillen groot. Door de krappe arbeidsmarkt is de participatie in Zeeland flink gestegen ten opzichte van 2008 terwijl deze in Flevoland nog duidelijk achterblijft.

Thijs Geijer, ING regio-econoom: “In sommige regio’s is de arbeidsmarkt zo krap dat werkgevers een dringend beroep doen op iedereen die kan en wil werken. In andere regio’s is de druk lager of liggen vraag en aanbod verder uit elkaar. Die onbalans uit zich in het tragere herstel van de arbeidsdeelname onder lager en middelbaar opgeleiden en legt daarmee een zwakte van de arbeidsmarkt bloot.”

Gerelateerde artikelen