Groei: ‘Nederland is het Amerika van Europa’

De industrie gaat de komende kwartalen roet in het eten gooien.

De Nederlandse economie is in het derde kwartaal van dit jaar met 0,8 procent gegroeid in vergelijking met het voorgaande kwartaal. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag op basis van een eerste berekening over de maanden juli tot en met september. De groei in het tweede kwartaal viel bovendien hoger uit: in plaats van 1 procent, steeg het bruto binnenlands product in die periode met 1,1 procent, aldus het CBS.

  • De economie van Nederland groeit harder dan die van de rest in Europa
  • Ook is de groei hoger dan die in de VS
  • Consumenten, overheid en zorg jagen de economie aan
  • Maar de industrie wordt de remmende factor de komende tijd

De economische groei in Nederland was daarmee groter dan die van de gehele Europese Unie, waarvan de economie in dezelfde periode met 0,3 procent steeg ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Ook in vergelijking met directe buurlanden deed de Nederlandse economie het beter. Zo groeiden de economieën van Duitsland en België met 0,2 procent. Ten opzichte van de Verenigde Staten, de grootste economie ter wereld die met 0,7 procent groeide.

“Dat onze economie zelfs beter draait dan die van de VS gebeurt niet vaak”, aldus hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen van het CBS op Radio 1.  “We zijn wat dat betreft het Amerika van Europa.”

Het CBS schrijft de groei in het derde kwartaal vooral toe aan de toegenomen consumptie door huishoudens en de overheid. Zo besteedden Nederlanders meer geld aan kleding, energie en spullen voor in de woning. De overheid gaf meer uit aan zorg en openbaar bestuur. Verder stegen ook de investeringen, vooral in woningen en machines. Ook de export groeide.

(tekst loopt door onder het blok)

ING: het gaat binnenkort een stuk minder
ING tempert het optimisme over de economische groei in de komende kwartalen. De groei in de nabije toekomst zal naar verwachting matig zijn, waarschuw de bank. De industrie dreigt de groei te remmen. Volgens de bank daalde de productie in de industrie in september aanzienlijk, met 2,8 procent in vergelijking met augustus. ING haalt ook een enquête van de Europese Commissie aan waaruit naar voren kwam dat de sector in oktober pessimistischer is geworden over de komende maanden, bijvoorbeeld wat betreft de verwachte verkoopprijzen en productie.

De branches handel, horeca, vervoer en opslag droegen het sterkst bij aan de groei. Daarbij heeft het CBS gekeken naar de toegevoegde waarde, het verschil tussen de productie en het verbruik van energie, materialen en diensten. Deze waarde steeg voor de genoemde bedrijfstakken met 1,1 procent. De sterkste groei, van 3,8 procent, constateerde het statistiekbureau bij de energiebedrijven.

 

Gerelateerde artikelen