Groei en werkdruk grootste uitdagingen financiële afdeling

Efficiënt werken en groei (40%) zijn de belangrijkste uitdagingen voor de financiële afdeling, gevolgd door het managen van de werkdruk (38%). De rol van de financiële afdeling binnen bedrijven wordt steeds groter en dat heeft invloed op de uitdagingen van de financieel verantwoordelijken, zo blijkt uit onderzoek van Robert Half, arbeidsbemiddelaar op het gebied van financiële en administratieve professionals onder 200 Nederlandse CFO’s en financieel directeuren.

Financieel leidinggevenden zijn verantwoordelijk voor een duurzame financiële groeistrategie die van extra belang is nu de economie aantrekt. Bij de strategische planning moeten ze dan ook rekening houden met uitdagingen, zorgen voor de juiste middelen en het geschikte personeel. De uitdagingen variëren dus van talentmanagement tot accountingprocessen en rapportering.

Uitdagingen op de financiële afdeling

Vier op de tien financieel verantwoordelijken beschouwen het afleveren van efficiëntie en groei als de grootste uitdaging voor hun afdeling, gevolgd door het managen van de werklast/werkdruk (38%). Ook talentmanagement staat hoog op de agenda met 27% die een uitdaging ziet in het aantrekken van gekwalificeerd financieel talent en 24% in het behoud van financiële medewerkers. Ook over meer technische zaken zijn de CFO’s en financieel directeuren bezorgd. Zo is volgens één op vijf het ontwikkelen en implementeren van initiatieven rond audit, risk en compliance de grootste uitdaging van de financiële afdeling, gevolgd door financiële rapportering (16%) en accountingprocessen (11%).

Samenwerking met andere afdelingen

Omdat de financiële afdeling een steeds centralere positie binnen het bedrijf heeft ingenomen, moet er intensief worden samengewerkt met andere afdelingen om de besluitvorming en strategieontwikkeling te ondersteunen. Het werken met collega’s van andere afdelingen brengt ook de nodige uitdagingen met zich mee.

Stressbeheer

Het stressbeheer als gevolg van veranderingen binnen het bedrijf wordt door 30% van de CFO’s en financieel directeuren naar voren geschoven als de grootste uitdaging, terwijl 27% verwijst naar het stellen van prioriteiten in het geval van tegenstrijdige deadlines. Bijna een kwart (23%) vindt het leren omgaan met verschillende persoonlijkheden de voornaamste uitdaging, gevolgd door 13% die het overbrengen van financiële informatie aan een niet-financieel publiek als de moeilijkste opdracht ziet.

Gerelateerde artikelen