‘Griekenland dupe van belastingontwijking via Nederland’

Het Griekse economische herstel wordt ondermijnd door belastingontwijking via brievenbusfirma’s in Nederland. Via die brievenbusfirma's worden miljoenen aan Grieks belastinggeld weggesluisd naar belastingparadijzen in bijvoorbeeld het Caribisch gebied. Dat staat in een maandag gepubliceerde studie van Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO).

Volgens SOMO liep de Griekse overheid de afgelopen twee jaar bijvoorbeeld tenminste 1,7 miljoen euro aan belastinginkomsten mis door belastingontwijking van het Canadese mijnbouwbedrijf Eldorado Gold. Door een ingewikkelde holdingstructuur verschuift de multinational rente-inkomsten van zijn Griekse dochter Hellas Gold via brievenbussen in Nederland naar Barbados.

Uit het onderzoek blijkt dat veel buitenlandse investeerders in Griekenland de Nederlandse en Luxemburgse route gebruiken. Ongeveer 80% van de directe investeringen uit Nederland in Griekenland loopt via brievenbusfirma’s. ‘Dit feit is onderbelicht gebleven in de discussies over de oorzaken van de Griekse financiële situatie,’ aldus SOMO.

Gerelateerde artikelen