Grensoverschrijdende M&A vaak alleen truc om belasting te ontwijken
Emanuel Zur, assistant professor of business aan de Robert H. Smith School of Business van de Maryland Universiteit, onderzocht met twee collega’s naar de gedragingen van 625 ondernemingen tussen 1990 en 2004, met speciale interesse voor de 2795 overnames/fusies die deze bedrijven in die periode realiseerden dan wel ondergingen. Hun conclusie: daarbij werd liefst 184 miljard dollar onbelast het land binnengesluisd.
Deze bevindingen bevestigen de resultaten van eerder onderzoek, dat stelde dat multinationals die winst maken in landen met een vriendelijk fiscaal klimaat vaker dan andere dat geld ook in het buitenland investeren – al was het maar om belastingen thuis te vermijden. De auteurs van het rapport stellen dat de resultaten suggereren dat multinationals bewust M&A deals nastreven om te voorkomen dat hun overzeese winst in het thuisland belast wordt. Dergelijke deals dragen ook vaak veelbetekenende namen, als "Killer B," "Deadly D," of "Outbound F."
Het Killer-B-scenario houdt in dat een goed draaiende buitenlandse dochter ervan afziet dividend te betalen aan de houdstermaatschappij – dividend dat daar belast zou worden. In plaats daarvan ‘koopt’ de buitenlandse vestiging een dochter in het thuisland. Daarna koopt de buitenlandse vestiging aandelen van het concern, betaalt die contant en draagt die aandelen over aan de binnenlandse dochter – in ruil voor aandelen van die dochter. Met als eindresultaat dat buitenlandse winst belastingvrij ‘geïmporteerd’ is.
Hoewel dergelijke constructies niet per se onwettig zijn, vallen ze wel onder de noemer "inappropriately aggressive", aldus de auteurs. “Het gaat duidelijk om inkomsten die volgens de wetgever belastbaar zijn!” bedrijven als IBM, Johnson & Johnson en Eli Lilly hebben van dit soort constructies gebruik weten te maken.
Hoewel de VS zijn best doet om gaten in de wetgeving te dichten die het witwassen van winsten op deze manier mogelijk maken, blijven fiscalisten nieuwe mogelijkheden vinden en testen.
Emanuel Zurs paper is hier te downloaden: www.rhsmith.umd.edu.