Grensoverschrijdende btw: Goederen of diensten (ver)kopen in het buitenland

Steeds meer ondernemers houden zich bezig met grensoverschrijdende handel. De btw-regels zijn daarbij vaak complexer dan bij puur nationale transacties. Welke regels van toepassing zijn hangt af van de kwalificatie goederenlevering of dienst, wie de afnemer is, (een ondernemer of een particulier), of sprake is van één of meer prestaties en of deze intracommunautair of buiten de EU worden verricht.

Om de btw-gevolgen van een internationale transactie te bepalen is van belang of sprake is van de levering van een goed of een dienst. Bij een combinatie van een goederenlevering en een dienst moet worden bepaald of sprake is van één of meer prestaties. In geval van één prestatie is bepalend of het geheel kwalificeert als goederenlevering of dienst. Bij meer dan één prestatie moet de vergoeding worden gesplitst en worden toegerekend aan de verschillende prestaties. 

Internationale goederenleveringen

Een ondernemer die in internationaal verband binnen de EU goederen levert krijgt te maken met bijzondere regelingen, zoals de afstandsverkopenregeling en de regeling voor intracommunautaire transacties. Op basis van deze regels zal de ondernemer moeten bepalen waar en tegen welk tarief hij btw is verschuldigd. Gaan de goederen naar of komen zij van een niet-EU land dan krijgt de ondernemer te maken met uitvoer respectievelijk invoer. 

Internationale dienstverlening

Bij internationale dienstverlening is het voor een ondernemer eveneens van belang vast te stellen waar zijn transactie is belast. Hiervoor gelden andere regels dan voor de levering van goederen. Er zijn twee hoofdregels: één voor diensten aan ondernemers en één voor diensten aan particulieren. Deze regels kennen diverse uitzonderingen. 

————————————————————————————————————————-

Dit overzicht bevat een deel van de informatie uit één van de vele handige themapagina’s uit Navigator, de online portal van Wolters Kluwer. Op deze themapagina vindt u bovendien verwijzingen naar relevante wetteksten, jurisprudentie, literatuur en modellen. Een ideaal vertrekpunt voor abonnees op Navigator.

(Bron: Wolters Kluwer)

Gerelateerde artikelen