Grensoverschrijdende arbeidsbemiddeling cofinanciering sectorplannen 2015 mag nu 100% publiek gefinancierd

Er is een wijziging van de Regeling cofinanciering sectorplannen 2015 (COFINSECTOR2015) gepubliceerd. Aanleiding voor de wijziging is dat initiatiefnemers van sectorplannen in grensgebieden hebben aangegeven dat grensoverschrijdende arbeidsbemiddeling moeilijk te realiseren is binnen de gegeven kaders voor financiering van de sectorplannen.

Over het algemeen is er in deze grensgebieden weinig werkgelegenheid en hebben deze initiatiefnemers te maken met aangrenzende regio’s in Duitsland en Vlaanderen met een grotere vraag naar arbeid.

Knelpunt

Een groot knelpunt waar initiatiefnemers van sectorplannen in grensgebieden tegenaan lopen, blijkt het verkrijgen van de eigen financiering die binnen de sectorplannen verplicht is. Het Rijk financiert maximaal 50% van de kosten voor grensoverschrijdende bemiddeling. Gemeenten en provincies mogen daarbovenop maximaal 25% van de kosten dragen. De resterende 25% (of meer) moet door private partijen uit het sectorplan gefinancierd worden. Deze private financiering zou van werkgevers over de grens moeten komen. In de praktijk blijkt echter dat buitenlandse werkgevers niet bereid zijn te investeren in de bemiddeling en (om)scholing van nieuw personeel uit Nederland. In Duitsland en ook Vlaanderen geldt een ander sociaal zekerheidstelsel. Deze werkgevers zijn gewend dat de Duitse of Vlaamse overheid dergelijke kosten (geheel) vergoedt.

Versoepeling

Het doel van deze wijziging is mogelijk te maken dat het arbeidspotentieel in grensgebieden beter wordt benut door het stimuleren van grensoverschrijdende arbeidsbemiddeling. Besloten is dat het eigen aandeel van de financiering van de kosten voor deelnemers die worden bemiddeld naar een werkgever gevestigd over de grens in Duitsland en België geheel uit publieke bron gefinancierd mag worden.

Deze versoepeling is dus uitsluitend bedoeld voor grensoverschrijdende activiteiten binnen specifieke sectorplannen in de grensgebieden met Duitsland en België. Met name gemeenten en betrokken provincies die het belang van grensoverschrijdende bemiddeling onderschrijven, worden hierdoor in staat gesteld te investeren in deze activiteiten. Ook publieke financiering vanuit bijvoorbeeld Eurregio-gelden, of buitenlandse overheidsinstellingen is hierbij geoorloofd.

Over de regeling

Het doel van de Regeling cofinanciering sectorplannen 2015 is het stimuleren van sectorplannen van organisaties van werkgevers en werknemers met daarin maatregelen om werkgelegenheid te behouden, werkloosheid te voorkomen en de gevolgen van de crisis te bestrijden.

 

[Door: Vindsubsidies]

Gerelateerde artikelen