Grensoverschrijdende arbeid: wonen in Nederland, werken in het buitenland

Wanneer iemand in het buitenland werkt, zal het woonland vaak belasting heffen. Afhankelijk van de situatie kan het heffingsrecht zijn toegewezen aan het werkland en verleent het woonland (Nederland) aftrek ter voorkoming van dubbele belasting. Voor werknemers gelden daarbij andere regels dan voor bestuurders.

Een werknemer die in Nederland woont maar in een ander land werkt, is soms belastingplichtig in het werkland. In dat geval kan/moet Nederland vaak een vermindering verlenen ter voorkoming van dubbele belasting.

Heffingsrecht

Heeft Nederland een belastingverdrag gesloten met het werkland  dan gelden meestal de volgende drie voorwaarden om te bepalen welk land mag heffen.
1. De werknemer is fysiek aanwezig in het werkland gedurende meer dan 183 dagen in een jaar;
2. De beloning die de werknemer ontvangt wordt betaald door of namens een werkgever in het werkland;
3. De beloning die de werknemer ontvangt komt ten laste van een vaste inrichting die zijn (Nederlandse) werkgever heeft in het werkland.

Voldoet de werknemer aan één van deze voorwaarden, dan mag het werkland belasting heffen over zijn loon.

Belastingvermindering

Heeft Nederland geen belastingverdrag gesloten met het werkland en is het loon in dat land onderworpen aan belasting, dan kan in Nederland een vermindering van belasting worden geclaimd. Duurden de werkzaamheden korter dan 30 aaneengesloten dagen, dan geldt de eis dat in het werkland daadwerkelijk belasting is betaald over de looninkomsten. Duren de werkzaamheden in het niet-verdragsland minimaal drie aaneengesloten maanden, dan geldt de veronderstelling dat de inkomsten in het werkland onderworpen zijn aan belasting.

Bestuurder/commissaris

Iemand die in Nederland woont en werkzaam is als bestuurder of commissaris van een in een ander land gevestigde vennootschap, is mogelijk belastingplichtig in het andere land. Dat heeft tot gevolg dat het andere land belasting mag heffen over de bestuurders- of commissarisbeloning. Dit is in vrijwel alle belastingverdragen zo geregeld. In Nederland kan men dan een vermindering claimen ter voorkoming van dubbele belasting.

———————————————————————————————————————— 

Dit overzicht bevat een deel van de informatie uit één van de vele handige themapagina’s uit Navigator, de online portal van Wolters Kluwer. Op deze themapagina vindt u bovendien verwijzingen naar relevante wetteksten, jurisprudentie, literatuur en modellen. Een ideaal vertrekpunt voor abonnees op Navigator. 

(Bron: Wolters Kluwer

Gerelateerde artikelen