Grant Thornton omarmt purpose accounting

Nieuwe markt wordt aangeboord met handvol dienstverleners

Zes zakelijke dienstverleners hebben het ‘Purpose Accounting Collective’ (PACC) opgericht. Dit collectief bestaat uit Grant Thornton, advocatenkantoor Bruggink & Van der Velden en een aantal adviesbureaus. Met het initiatief willen zij dat ondernemingen hun waardecreatie zowel in financiële en sociale als ecologische zin wereldkundig maken. Deze fundamentele verandering biedt hun nieuwe zakelijke kansen. Welke kansen dat zijn, is nog niet duidelijk gemaakt.

Het idee vloeit voort uit de veronderstelling dat ondernemers zich op ecologisch en sociaal gebied onderscheiden en invulling geven aan hun “maatschappelijke positie en rentmeesterschap”, volgens Grant Thornton. 

"De ontwikkeling in wet- en regelgeving en de behoefte van consumenten beweegt zich de komende jaren concreter naar een circulaire, inclusieve en duurzame economie”, aldus Marlon van Dijk, partner bij Grant Thornton. “Nederland wil en kan daarin koploper zijn. Met het Purpose Accounting Collective willen we deze transitie enerzijds vereenvoudigen en anderzijds de businesskansen voor ondernemers verzilveren.”

De zes samenwerkende dienstverleners willen deze brede waardecreatie toegankelijk maken voor ondernemers. De samenwerkende dienstverleners zijn afkomstig uit de accountancy, managementconsultancy, juridisch en fiscaal advies, communicatie, duurzaamheid, branding en certificering. De participerende bureaus leveren volgens Grant Thronton elk een bijdrage aan het geïntegreerde advies aan de gezamenlijke opdrachtgevers. PACC is ervan overtuigd dat geïntegreerd advies een veel hogere opbrengst creëert voor ondernemers dan gefragmenteerd.

“De PACC-partners zullen hun opdrachtgevers tools aanreiken, zoals nieuw ontwikkelde scans en rapportagemethodieken om de kansen van brede waardecreatie optimaal te benutten”, aldus Grant Thornton in een verklaring. “PACC wil eraan bijdragen dat in 2030 ten minste dertig procent van het Nederlandse midden- en grootbedrijf een vorm van purpose accounting heeft geïmplementeerd.”

 

 

Gerelateerde artikelen