‘God’s accountant’ vindt ruim 1 miljard in Vaticaan

Het Vaticaan had meer dan een miljard euro die nergens op de balans stonden, zo heeft onderzoek door kardinaal George Pell, die als hoofd van een financiële commissie verantwoordelijk is voor de financiën van het Vaticaan, uitgewezen. Pell, door The Times aangeduid als ‘God’s accountant’, meldde in december vorig jaar nog dat het om enkele honderden miljoenen euro’s zou gaan.

Paus Franciscus had Pell aangesteld om de financiële administratie van het Vaticaan  op orde te brengen en te zorgen voor meer transparantie. Ook werd begin 2014 de modernisering van de financiële verslaggeving aangekondigd. De hervormingen zijn op gang gekomen nadat de bank van het Vaticaan stelselmatig in verband was gebracht met witwaspraktijken.

George Pell is een vreemde eend in de bijt van het Vaticaan. Van oudsher waren de financiën een zaak van Italianen. De Australiër Pell, die de nieuwe rol van minister van Economische Zaken kreeg, moet een einde maken aan de Latijnse financiële mores. Donderdag kwam hij met zijn eerste officiële rapportage en hieruit blijkt dat zo’n 1,1 miljard euro aan fondsen nergens in de boeken stond.

Volgens Pell gaat het hier niet om illegale zaken, maar hij stelt wel aan de kaak dat afdelingen binnen het Vaticaan lange tijd min of meer de vrije hand hadden om te doen wat ze wilden met hun financiën.
 
Uit de jaarrekening van 2014 blijkt verder dat de Heilige Stoel, waaronder de meeste afdelingen in Rome en ambassades over de hele wereld vallen, te kampen heeft met een begrotingstekort van 25,6 miljoen euro; net zo veel als in het jaar ervoor.

Vaticaanstad, die een aparte begroting heeft, kent een overschot van € 63 miljoen, bijna twee keer zoveel als een jaar eerder. Vooral de musea van het Vaticaan, die zes miljoen bezoekers trokken, en andere culturele activiteiten, droegen daar aan bij.

Sinds de verkiezing van de huidige paus in maart 2013, heeft het Vaticaan belangrijke hervormingen doorgevoerd om zich te houden aan internationale financiële standaarden en om witwassen van geld te voorkomen. Vorig jaar keurde het Vaticaan het gebruik van International Public Sector Accounting Standards (IPSAS) goed. De jaarrekeningen van alle afdelingen worden gecontroleerd door accountants.

Gerelateerde artikelen