Giftenregeling op onderdelen aangepast

Onlangs heeft de Belastingdienst het beleid over de giftenregeling op enkele onderdelen aangepast. Baker Tilly Berk zet de belangrijkste wijzigingen op een rijtje.

De meest in het oog springende wijzigingen zijn de volgende:

Legaat voor bedrag van de resterende termijnen
Periodieke giften aan een ANBI zijn onder voorwaarden volledig aftrekbaar voor de inkomstenbelasting. Een van de voorwaarden is dat de minimale looptijd van een periodieke gift vijf jaren is, tenzij de schenker eerder overlijdt. Soms wil de schenker dat na zijn overlijden de resterende termijnen ineens worden uitgekeerd. Echter, in dat geval is niet voldaan aan het onzekerheidsvereiste en wordt de gift niet als een periodieke gift aangemerkt. In het besluit is nu goedgekeurd dat een gift wel als periodieke gift wordt aangemerkt als de schenker in zijn testament een legaat aan de betreffende algemeen nut beogende instelling of vereniging opneemt ter grootte van de resterende termijnen.

Giften na verlies van de ANBI-status
Zodra een algemeen nut beogende instelling haar (ANBI-)status verliest, zijn giften aan zo’n instelling vanaf dat moment niet meer aftrekbaar. Toch blijven betalingen die worden gedaan na het verlies van de ANBI-status aftrekbaar, zolang de ANBI-status in het ANBI-register van de Belastingdienst wordt vermeld.

Voor instellingen die door wijziging van de ANBI-regeling per 1 februari 2010 de ANBI-status hebben verloren, blijven uitkeringen die voortvloeien uit lopende verplichtingen tot het doen van periodieke giften fiscaal aftrekbaar voor de schenker, tenzij:
• de schenker contractueel de mogelijkheid heeft om de periodieke gift te beëindigen indien de instelling de ANBI-status verliest;
• er sprake is van een periodieke gift aan een instelling met een afgezonderd particulier vermogen.

(Bron: Baker Tilly Berk)

Gerelateerde artikelen