Gezocht: vacaturetekst die wel dat schaap met vijf poten oplevert

GEZOCHT: BELASTINGADVISEUR. Voor ons kantoor met een sterk groeiende fiscale praktijk zijn we op zoek naar een ervaren, gedreven en enthousiaste FISCALIST. Je houdt je bezig met onder meet het geven van fiscale adviezen op uiteenlopende gebieden in samenwerking met de accountant.

GEZOCHT: FISCALIST DIE (NET) BINNEN DE LIJNTJES KLEURT. Natuurlijk, ondernemers moeten belasting betalen. Maar het liefst zo min mogelijk. Als ervaren fiscalist begrijp jij dat als geen ander. Je kleurt uiteraard binnen de lijntjes, maar wat ons betreft wel langs de rand.

Eerlijk zeggen: welke van deze twee vacatures trekt meer aandacht? In de war for talent waarover ik eerder schreef, speelt employer branding een cruciale rol voor accountantskantoren. Een voor de hand liggend onderdeel daarvan zijn de vacatureteksten die uitgezet worden. En daar valt nog wel het nodige te winnen.

1. Loskomen van de opsomming van taken
Vacatures bevatten meestal veel opsommingen, te beginnen met een rijtje taken en verantwoordelijkheden. Niet erg inspirerend, en bovendien zijn ze meestal voor de hand liggend. Probeer in plaats daarvan eens na te denken hoe een werkdag van die nieuwe collega eruit zou zien en beschrijf deze. Of schrijf een alinea waarin de belangrijkste drie taken zijn verpakt in een vloeiend verhaal. Zo bijvoorbeeld:

Als fiscalist vind jij het een sport om te puzzelen op creatieve oplossingen. Dat mag wat ons betreft 40 uur per week. Je zit zelfstandig bij de klant aan tafel en schuwt de adviseursrol niet. Zie jij ergens een kans op belastingvoordeel? Dan geef je die adviezen ook ongevraagd. Je overlegt hiervoor regelmatig met je collega-accountants.

2. Eigen organisatie beter ‘verkopen’
Solliciteren is tweerichtingsverkeer, en zeker fiscalisten en accountants moet u verleiden om bij u te komen werken. Schrijven dat het kantoor X aantal medewerkers heeft, een informele cultuur en ruimte voor ambitie, helpt daar niet echt bij. Een formele, saaie vacaturetekst ondergraaft bijvoorbeeld het tweede punt alvast. Denk daarom na over de drie belangrijkste beloftes die u (nieuwe) collega’s doet (die Employer Value Proposition, weet u nog?) en verwerk ze in de vacaturetekst. Bijvoorbeeld zo:

Kom je bij ons werken, bereid je dan voor op 20 enthousiaste collega’s van wie je veel gaat leren en die je scherp houden, en vice versa. Jouw auto van de zaak parkeer je gewoon voor de deur, naast die van de directeur. Aan hiërarchie doen we namelijk liever niet meer dan nodig.

3. Functietitel die de lading dekt én aandacht trekt
Een accountant is een accountant, een fiscalist een fiscalist (of hooguit belastingadviseur). Mooier kunnen we het niet maken, hoor ik vaak. Daar ben ik het niet mee eens. Net als de kop van een tijdschriftartikel moet uitnodigen om verder te lezen, moet de titel van een vacaturetekst dit ook. Dus niet: Gezocht: accountant (m/v, 40 uur per week). Hiermee onderscheidt u zich niet en geeft u bovendien niets weg van de kwaliteiten die u zoekt in die accountant. Een alternatief: Accountant die van cijfers én koffiedrinken (met klanten) houdt.

Vacaturetekst als goed begin
Uiteraard zijn vacatureteksten niet de heilige graal als het aankomt op het binnenhalen van nieuw talent. Het hangt van allerlei factoren af, en op niet alle hebben accountantskantoren zelf invloed. Een goed begin is het echter wel. Probeer het gewoon eens uit. Wie weet zit dat schaap met vijf poten er ineens tussen.
 

[Saskia Kerkhof werkt als adviseur en trainer bij Client Matters. Zij helpt onder meer accountantskantoren om hun geschreven en gesproken klantcommunicatie duidelijker en klantvriendelijker te maken. Daarnaast adviseren zij en haar vennoot namens Succes met je Sollicitatie werkgevers en werkzoekenden hoe ze zich onderscheiden op de arbeidsmarkt. Accountantskantoren vragen hen regelmatig advies over employer branding. Meer weten? Kijk op http://www.succesmetjesollicitatie.nl/.]