Gezocht: boemerang accountants

Accountantskantoren, en dan met name de Big Four, zijn in toenemende mate op zoek naar zogeheten ‘boemerang accountants’. En dat is terecht, zo blijkt uit Amerikaans onderzoek. Boemerang accountants hebben een tijdje de business verlaten, bijvoorbeeld om bij een bedrijf CFO of manager te zijn, maar komen na verloop van tijd terug in de accountancy.

Tegenwoordig weten accountantskantoren dergelijke boemerang accountants meer te waarderen dan voorheen. Ze zouden betere accountants zijn, omdat ze meer in staat zijn om zich in te leven in het denken van het management van bedrijven. Zo zouden ze bijvoorbeeld beter aanvoelen wanneer een manager inkomsten overschat of opzettelijk overdrijft.

Het één en ander wordt bevestigd in de studie ‘Perspective taking in auditor–manager interactions: An experimental investigation of auditor behavior’. Co-auteur Marietta Peytcheva, assistant professor accounting aan het Lehigh University’s College of Business and Economics, zegt: ‘Onze onderzoek laat zien dat wanneer een accountant in de schoenen van een manager heeft gestaan, hij/zij niet alleen beter kan inschatten wanneer een manager inkomsten overdrijft, maar zelfs beter in staat is om aan te voelen hoe groot dat bedrag is’.

De onderzoekers maakten gebruik van een rollenspel met een accountant en een manager. Eén groep speelde altijd de rol van accountant die een inkomstenrapportage van een manager kreeg. De tweede groep bestond uit deelnemers die afwisselend de rol van accountant en die van manager aannamen.

In het experiment kregen de accountants inkomstenrapportages en ze werden beloond op basis van de accuraatheid waarmee ze de mate van het overdrijven van de inkomsten door het management konden inschatten. Wat bleek? De groep die afwisselend de rol van accountant en dan weer manager vervulde, scoorde aanzienlijk beter dan de groep die enkel de rol van accountant speelde.

Gerelateerde artikelen