Gevolgen wijzigingen in fiscale eenheid
Dat stelt PwC.
Want, zoals wij gisteren schreven, kunnen Nederlandse fiscale eenheden niet langer aanspraak maken op bepaalde voordelen van het fiscale eenheidsregime in de vennootschapsbelasting. De wetgever past hiertoe op onderdelen de vennootschaps- en dividendbelasting aan, met terugwerkende kracht. Aanleiding is het arrest van het HvJ EU van 22 februari 2018 waarin is geoordeeld dat de ‘per-elementbenadering’ ook geldt voor het Nederlandse fiscale eenheidsregime.
Wat betekent dit voor ondernemingen?
De impact is mogelijk bijzonder groot. Tussen de vennootschappen die als maatschappij zijn gevoegd in een Nederlandse fiscale eenheid voor de vennootschapsbelasting gelden door de wijzigingen ook de renteaftrekbeperkingen tegen winstdrainage en bovenmatige deelnemingsrente. Ook gelden de beperkingen in verliesverrekening bij bepaalde wijzigingen in uiteindelijke belangen. Daarnaast wordt de deelnemingsvrijstelling op onderdelen aangepast en ook in de dividendbelasting wordt een aanpassing doorgevoerd.
Het Nederlandse ministerie van Financiën kiest er verder voor om ook in binnenlandse situaties specifieke voordelen van het fiscale eenheidsregime te onthouden zodat deze voordelen niet hoeven worden toegekend in puur binnenlandse situaties. Even ongunstig behandelen is immers ook gelijk behandelen. De maatregelen waren al eerder aangekondigd onder de noemer ‘spoedreparatiemaatregelen’. Naar verwachting zal nu snel een wetsvoorstel worden ingediend. Het is al aangekondigd dat deze wet zal terugwerken tot 25 oktober 2017, 11.00 uur, het moment van de bekendmaking van de spoedreparatiemaatregelen.
Per brief van 22 februari 2018 geeft de staatssecretaris van Financiën aan de eerder aangekondigde spoedreparatiemaatregelen in het tweede kwartaal van 2018 als wetsvoorstel aan de Tweede Kamer te willen aanbieden. Over de technische invulling worden nog geen uitlatingen gedaan. Er wordt dus bijvoorbeeld nog niet gesproken over een group-relief achtig systeem. De staatssecretaris van Financiën geeft ook aan dat hij voor de technische invulling ook zal aankloppen bij het bedrijfsleven, belangenorganisaties en de wetenschap.