Gevolgen nieuw pensioenregels nauwelijks bekend

De gevolgen van de nieuwe regels voor pensioenopbouw worden door veel werknemers onderschat. Door de nieuwe pensioenregels kunnen uitkeringen tot wel zestien procent lager uitvallen.
Salarisverwerker ADP maakte al eerder bekend dat het nettosalaris in 2015 iets omhoog gaat. Hiervoor is echter wel de maximale pensioenopbouw teruggebracht van 2,15 procent naar 1,875 procent. Hoewel er voor werknemers met een gemiddeld salaris op jaarbasis zo’n 300 euro meer salaris overblijft, komt de afrekening pas bij het pensioen. Deze kan tot zestien procent lager uitvallen, zo schrijft het FD.
Netto pensioensparen
Tegenwoordig kunnen veelverdieners nog maar over een ton brutoloon pensioen opbouwen. Voor het bedrag daarboven kunnen zij netto pensioensparen. Dit houdt in dat de premie vanuit het nettosalaris wordt betaald. Over dit opgebouwde bedrag hoeft geen vermogensrendementsbelasting te worden betaald. Daarnaast is de uitkering netto. Jonge werknemers liggen niet wakker van deze inperking, aangezien zij nog minstens 35 jaar moeten werken. Veertigers en vijftigers zijn doorgaans meer geïnteresseerd in hun pensioen en zullen ook eerder te maken krijgen met de gevolgen van de nieuwe regels.
Kennis
Uit onderzoek van verzekeraar Zwitserleven blijkt dat niet alleen jongeren weinig tot niets afweten van de veranderingen, maar ook bijna driekwart van de leeftijdscategorie 51-65 jaar. “Werknemers beseffen niet dat de lagere opbouw honderden euro’s per maand aan pensioen kan schelen”, aldus Seada van den Herik, directievoorzitter van Zwitserleven. “Het is belangrijk dat Nederlanders daar beter inzicht in krijgen en weten wat er gebeurt als ze eerder (of later) willen stoppen met werken.” Zwitserleven heeft hiervoor de tool ‘Pensioeninzicht’ ontwikkeld. Hiermee kan men met een DigiD code toegang krijgen tot pensioengegevens.
Veranderingen
Het kan nog meer dan een jaar duren voor de gevolgen van de verlaagde pensioenopbouw zichtbaar zijn in het digitale pensioenoverzicht van de Stichting Pensioenregister. Iedereen die dit register raadpleegt om te zien hoe het er voor staat met hun pensioen krijgt daarmee een te rooskleurig beeld. 
Gerelateerde artikelen