Gestapeld financieren vereist goede controle en regie

Steeds vaker kom je de term ‘gestapeld financieren’ tegen als oplossing voor de situatie dat een MKB-er of starter niet voor een volledige financiering bij zijn bank of een andere partij terecht kan. Crowdfunding kan hierbij het beste als slotfinanciering worden gezien: als het geld van de crowd binnen is, moet de ondernemer aan de slag kunnen.

Bij gestapelde financiering wordt de totale financieringsbehoefte gedekt uit verschillende componenten, bijvoorbeeld een banklening in combinatie met informal investors en crowdfunding.

Dit is inderdaad een prachtige oplossing die in de nabije toekomst zeker een vlucht zal nemen. Al moet ik daar meteen de kanttekening bij plaatsen dat bij mijn presentaties bij banken steeds weer blijkt hoe onbekend relatiemanagers nog zijn met dit fenomeen, zeker met crowdfunding als aanvullende optie. Als zij daar meer over leren en de juiste handvatten krijgen van hun hoofdkantoor, dan kunnen zij hun klanten uitstekend helpen. Ze hoeven dan geen ‘nee’ te verkopen, maar kunnen een ‘ja, mits’ geven. Er is wat dat betreft nog veel te winnen; de crowdfundingplatforms en adviseurs hebben nog het nodige missiewerk te doen richting de banken.

Liquiditeitsproblemen

Recentelijk kwam ik op een bekend crowdfundingplatform een project tegen waarvoor in het eerste jaar € 60.000 nodig was, zo bleek uit de cashflowprognose. Via crowdfunding werd hiervan de helft gezocht namelijk €30.000, met als toelichting dat voor de andere €30.000 informal investors gezocht zouden gaan worden.
Ik begrijp niet dat het platform dit project heeft geplaatst. Bij crowdfunding belooft de ondernemer zijn investeerders dat hij, zodra zijn project succesvol is gefund, aan de slag gaat met zijn project. En in dit geval kan dat dus niet, want eerst moet de ondernemer die informal investors nog vinden. Stel nu eens dat dit niet lukt? De crowd heeft het geld al gestort op rekening van de ondernemer en deze raakt vervolgens binnen een jaar in liquiditeitsproblemen.

Voorwaardelijke garanties

In mijn ogen moet crowdfunding als slotfinanciering worden gezien. Als het geld van de crowd binnen is, moet de ondernemer volgens plan aan de slag kunnen. Met andere woorden, de andere financieringscomponenten moeten dan ook binnen zijn.
Dit kan door voorwaardelijke financieringsovereenkomsten, waarbij de verschillende partijen hun financiering garanderen onder de voorwaarde dat de andere componenten op dezelfde wijze gegarandeerd zijn c.q. al binnen zijn. Is dit het geval, dan kan de ondernemer zonder terughoudendheid aan de slag om het resterende bedrag van zijn financiering binnen te halen bij de crowd. En het is de taak van het platform om deze voorwaardelijke garanties te verifiëren alvorens het project op het platform wordt toegelaten. Heeft het platform daarmee een regiefunctie? Dat hoeft niet, maar het heeft in elk geval wel de controleverantwoordelijkheid.

We zitten wat dat betreft in een leer- en ontwikkelfase en ik ben overtuigd dat de verschillende partijen steeds beter hun rol en verantwoordelijkheid gaan onderkennen. Ik geloof heilig in het potentieel van crowdfunding als onderdeel van een gestapelde financiering en zie daar gelukkig ook steeds vaker goede voorbeelden van. Mits goed aangepakt hebben crowdfunding en gestapeld financieren een hele mooie toekomst.

Drs. John van der Veld (Jvanderveld@accountanders.nl) is bij AccountAnders verantwoordelijk voor Crowdfunding Solutions. Hierbij wordt de ondernemer geholpen bij het realiseren van de financiering van zijn plannen met een succesvolle crowdfundingcampagne.

Gerelateerde artikelen