Gesprekken over internationaal investeringshof ICS gestart

De eerste gesprekken over het omstreden investeringshof ICS dat conflicten tussen grote bedrijven en overheden moet beslechten, gaan dinsdag van start in Genève. Het vrijhandelsverdrag CETA tussen de EU en Canada voorziet in de oprichting van zo’n onafhankelijk rechtscollege.

Canada en de Europese Commissie zijn de gastheer van de “verkennende'' gesprekken in Zwitserland, waarbij regeringsvertegenwoordigers uit de hele wereld aanschuiven. Het doel is dat er een permanent hof wordt opgericht, waar alle landen zich in de toekomst bij kunnen aansluiten.

Arbitrage over investeringsgeschillen wordt nu ad hoc gedaan door advocaten via het zogeheten ISDS-systeem. Dat is wereldwijd opgenomen in 3200 handelsverdragen. Volgens de EU is ICS, waar rechters komen te werken, veel transparanter.

Tegenstanders van ICS vrezen dat overheden fors moeten betalen als klachten van multinationals gegrond worden verklaard. De zogenoemde TTIP-Alarmcoalitie, genoemd naar het nog te sluiten vrijhandelsverdrag tussen de VS en de EU, vindt de gesprekken “voorbarig''.

“België heeft besloten ICS nog te laten toetsen bij het Europees Hof van Justitie. Het Duits Constitutioneel Hof en de Europese Vereniging van Rechters betwijfelen of dit systeem wel past binnen het Europees Recht. Laten we die toets dus eerst eens grondig doen'', aldus de organisatie waarin onder meer milieuorganisaties, voedselveiligheidsclubs en vakbonden samenwerken.

Lees ook:

 

(ANP)

Gerelateerde artikelen